Опроштање психопати – где је замка?

Зато што није у стању да процени прошло искуство и да изведе из њега закључке да би изменио своје понашање у односу на своје окружењу и то углавном према својима најближима. Уз то, психопата је лишен емпатије. Он процењује човека кроз призму свог схватања, а у схватању психопате, сви који га окружују су – непријатељи. Како онда психопата може да има саосећање према непријатељу и да га подржи?

Тако се нпр. ћерка чуди или се ужасава мајчине реакције на болест ћерке.

Када је рекла мајци да је болесна, уместо речи подршке чула сам следеће: „болесна никоме ниси потребна и зато се дужна да се бринеш о мени“. Упитала сам је: „како може тако да говори, зар јој ни мало није жао мене“. На што је мајка одговорила: „није ми те жао, зато што си се удала, отишла си у други град и оставила ме саму“.

То јест, ћерку која је отишла да живи у други град, мајка-психопата сматра као издајицу, непријатеља. Чак и на властиту децу психопате најчешће гледају као на сопствену послугу, функцију. А најстрашније је то што психопата практично никад не мења своје погледе.

Заједнички живот са психопатом доводи до развоја психосоматских и депресивних поремећаја. Дан за даном психопата ће уништавати ваш осећај личне вредности и ваше расположење.

Тако нпр. отац-психопата да би у конфликту са женом превукао кћер на своју страну, убеђује је да је мајка не воли и како је мајка хтела да је остави у породилишту.

Психопата, кад је њему потребно, може лако да постане поверљив, да стави маску човека који вас воли и на неко време вас окружи том топлином и бригом која вам је толико потребна. Али убрзо ће вам дати до знања да је време да се плате рачуни.

Нпр. муж, у замену за своју бригу о жени, тражи од ње да прекине контакте са својим рођацима, да напусти посао и потпуно свој живот посвети служењу његовим интересима. На тај начин успоставља над њом тоталну контролу, прекидајући све њене пређашње везе и чини је потпуно зависном о њему.

Кћер која је давно прекинула однос с оцем-садистом, после много година се састаје с њим у нади да се променио, да је изнова осмислио неке ствари, али за време разговора са оцем, схвата да је тај човек остао исти – иста та отровна злоба у њему и увредљиве примедбе.

Треба да схватимо да се у већини случајева психопата не мења. Он не опрашта увреде и до краја ће да криви вас за све своје животне неуспехе, не схватајући да је корен зла у њему самом, а не у другима.

За психопату је друга особа – јело које ће он ускоро изрезати на ситне комадиће, зачинити и појести.

Да ли је могуће опрости психихопати?

Прави опроштај подразумева да између вас и човека коме сте опростили више нема преграда за комуникацију, али ви схватате да је са психопатом направити конструктивну комуникацију немогуће, зато настављате да му не одговарате на телефонске позиве и поруке на социјалним мрежама. Да ли је то прави опроштај? Мислим да није.

Ако схватите да комуникација са психопатом лоше утиче на вас, руши ваше самопоуздање баца вас у депресију, руши вашу породицу – имате потпуно право да се оградите од контаката с њим без гриже савести.

Буркова Јелена
Магистар психолошких наука

https://www.b17.ru/article/the_trap_of_forgiveness_of_a_psychopath/

2 thoughts on “Опроштање психопати – где је замка?

    1. Мург Аутор чланка

      Отуда …..они не да не могу да уче из својих грешака (карактеристика психопата која се, поред осталих, ставља у први план, а која би се у крајњој инстанци могла свести на питање интелектуалних способности), већ они пре свега не могу да разумеју да уопште греше(!!!) услед чега су преплављени неоправданим, неутемељеним и експанзивним самопоштовањем.

      Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.