Грађански брак – породица или не?

Од аутора: Кажу да је грађански брак – веза неодговорног мушкарца и несамоуверене жене. Је ли то истина? Шта је на самом делу – грађански брак?

Ово је чланак о заједници мушкарца и жене који живе заједно без регистрованог брака. Да, знам да је с правне тачке гледишта грађански брак – брак регистрован у општини. Али у наше време тако чешће зову просто заједнички живот мушкарца и жене. Управо о томе ћемо да попричамо.

Зашто људи живе у грађанском браку?

Мушкарац и жена су најпре почели да се виђају и кроз неко време су почели да живе заједно. А да региструју свој однос, тј. да оду код матичара, не журе. Можда о томе уопште нису ни размишљли или су поразговарали и дошли до закључка да им то није потребно. А може бити да је једно од њих хтело, али се други није сложио.

Овако или онако, ради о томе да пар није спреман за озбиљне односе.

Конкретни разлози могу бити:

 • неодговорност обоје партнера
 • неповерење једно према другом
 • неуважавање себе
 • дечија позиција (инфантилност)
 • страх да се говори о својим жељама
 • и ретко када – свесно не жељење дубљих односа

Изузетак може бити само један – ако су почели да живе заједно, обоје имају тврду жељу да се жене, о том су причали и свадба је у плану. У свим осталим случајевима грађански брак значи да постоји проблем у односима и да им он квари везу.

Грађански брак је нешто ужасно лоше? Зашто сам тако категоричан?

Грађански брак и односи без потписа код матичара су реалност двадесет првог века. Огроман број парова живи нерегистровано и сваке године их је све више. Многи људи живе, рађају децу, купују заједно некретнине, а правно и даље нису ништа једно другом.

Количина таквих веза не значи да је то размно, већ само показује како се мења друштво, како се мења однос према породици, али уопште не значи да је грађански брак – синоним праве породице нити да је позитивна појава.

Грађански брак одговара мушкарцима?

Постоји распрострањено мишљење да је грађански брак, за разлику од правог, за мушкарце нешто идеално, а за жене – ужас. Делимично се слажем. Ако погледате пажљивије, тако и јесте – мушкарац у таквом ситуацији није ништа дужан, чак ни алиментацију за децу није дужан да плаћа, ако се разиђу. Он се наслађује слободом и удобностима таквог живота. А жена се налази у слабој позицији – њој је својствено да испуњује обавезе жене и да угађа интересима мушкарца, као у правом браку, и не инсистира посебно на својим правима.

Заправо од неизвесности страдају обоје. И мушкарци, као и жене, воле стабилне и чврсте односе с човеком коме могу да верују. Само што сви мушкарци тога нису свесни, не разумеју сви колико су чврсти односи у животу важни свима нама.

Предности грађанског брака.

Ако сам противник грађанског брака, не значи да не схватам зашто он за неке може да буде привлачан.

 • Могућонст да се не одговара за партнера, ако има финансијских проблема

Ако се показало да је партнер неискрен, он неће моћи да претендује на вашу сопственост – или ће, у крајњој мери, то веома тешко да уради.

 • Могућност да се сачува независност

Релативна слобода вас чини привлачнијима у очима потенцијалних нових партнера.

 • Могућност да добијете неке угодности брака без обавеза

Грађански брак је добар ако не желите да будете сами, али притом нисте спремни/не умете/бојите се да се зближите с другим човеком.

 • И наравно, нико не може да натера одраслог човека да ступи у брак, ако он на то није спреман. Али, ако желите да ваш живот буде радоснији и срећнији, веома је важно да сте свесни својих одлука. У даном случају, да сте свесни истинских мотива због којих не желите да ступите у брак. Боље је ипак схватите и знате због чега су вам потребни односи и какви су они, уместо да живите у илузијама.

А можда сте ви изузетак из правила?

психолог Андреј Карпов

Наравно, изузетака увек има, у свим правилима. Проблем је у томе што сваки човек који не жели да гледа истини у очи своју ситуацију сматра за посебну. А прави изузеци се срећу веома ретко – зато и јесу изузеци. И људи се у таквим случајевима уопште не питају – разликују ли се они од других или не, да ли им је потребно да ступају у брак.

https://www.b17.ru/blog/110514/

1 thought on “Грађански брак – породица или не?

 1. Predrag

  Sv.Vasilije Veliki je pisao da je građanski brak ustvari blud i nezakonita zajednica pred Bogom i da takvi bludočinci treba da se razluče… I zaista, takva zajednica je bez blagoslova jer to nije i nema Sv.Tajne Braka.

  Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.