Мрзовоља – (читати родитељима)

Када је неко мрзовољан, није важно да ли то дете или одрастао човек, разлог је увек један и исти – несигурност у себе.

Провоцирајуће негативно понашање представља увек тест за другог: „Да видим како ћеш на то да реагујеш, да ли ћеш ме прихватити таквог или не“? Деци требамо помоћи да схвате и науче како да реагују на увредиоца, како да га прихвате, и шта то заправо значи. Децу треба учити да трпељиво реагују на негативно, агресивно и мрзовољно понашање партнера.

На пример, девојчица се жали да јој дечак из клупе редовно баца свеске са стола. Како јој родитељи могу помоћи у тој ситуацији? Могу објаснити да се дечак тако понаша, зато што је због нечега много незадовољан. Да се према дечаку родитељи кући лоше понашају. Он је подсвесно уверен да не заслужује никакво прихватање (уважавање) и да његова другарица из клупе, у својим лепим белим ципелицама, вероватно такође гледа на њега с презиром. Да би га придобили, потребно је да му покажемо супротно. На пример, покушајте да га убудуће, пре његовог новог несташлука, упитате: „Како иде код тебе? Како кући? Критикују ли те због оцена?“ А на одмору поделите са њим банану. И НЕ ЗАБОРАВЉАЈТЕ, СВЕ СЕ ДА ИСПРАВИТИ!

психолог Александар Колмановскиј

„Ма како то банално звучало, потребно је да покушате практиковати то, да вежбате своју доброжелатељност у односу према свима, ко се и на тренутак нађе у вашем видокругу. Не треба бројати поене, није циљ да накупите што више поена у односима са другим. Није фора у томеда срдачно поздравите оног ко је вас весело поздравио за рођендан. Од тога се нећете боље осећати. Него ви лепо поздравите оног ко је вас јавно проигнорисао.

https://vk.com/wall-117972516_9

Од истог аутора: Усиновити родитеље – психолог Александар Колмановски

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.