Емоционална незрелост – узрок породичног конфликта. Како препознати?

Од аутора: Зрелост личности директно зависи од тога у којој мери је човек способан да узме на себе одговорност за свој избор, да престане кривити своје окружење или од њих да очекује избављење. Такође да призна бол везан са својом усамљеношћу, независно од свог удела у формирање социјалних улога и укрепљење социјалних односа.  Цемс Холис

Тема незрелости је увек актуелна. Незрелост се може пројављивати у свим животним сферама човека. Она може да буде општа, да обухвата све аспекте личности, а може бити и ограничена једним или неколико аспеката. Физичка незрелост је, као прво, очигледна, док се емоционална незрелост не може видети одмах. Зрелост је тесно повезана с емоционалним интелектом и представља најважнију животну навику. Та навика је неопходна при решавању разних конфликата. Како препознати емоционалну незрелост? Како схватити да је узрок породичних конфликата емоционална незрелост?


Шта је то емоционална незрелост?

Емоционална незрелост – је неспособност правилног реаговања на животне проблеме и ситуације. Емоционална незрелост једна особина личности и узрок је многих проблема у односима с другим људима, посебно се јарко пројављује у брачним односима. Када се на супруга или супругу гледа као на објект помоћи, на који се пребацује одговорност и решавање емоционалних проблема. Емоционална незрелост може да буде присутна код једног или оба партнера. Често је разлог претеране привезаности, зависности од родитеља и управо она покреће на импулсиван или неразуман избор помоћника у решавању својих емоционалних проблема.

Емоционално незрели људи иду кроз живот осуђујући за своје проблеме људе који их окружују. Они осуђују друге као кривце за њихов сопствени гнев, тугу и депресију у разним животним ситуацијама и условима. Они увек траже узроке ван себе и ретко се загледају унутар себе. Они не узимају на себе одговорност за то како се осећају, него очекју да ће други, посебно блиски људи, узети на себе одговорност за њихово емоционално стање. Они су убеђени да су блиски људи дужни знати шта се сме рећи, а шта не како се они не би увредили, да код њих не би изазвали емоционалну реакцију. Они покушавају да контролишу друге људе, а не умеју да контролишу своје емоције.

Незрели људи су емоционално зависни. Покушавају да нађу разлоге како би оправдали своја осећања и често манипулишу другима. Они не умеју да прихватају ствари онакве какве су. Емоционално зависни људи су буквално опседнути тиме да натерају друге људе да мисле исто као и они. Они прибегавају нездравом понашању (хистерије, уцењивања, претње), да би добили то што желе, чак ако је цена за то раскид љубавних или супружничких односа. Код емоционално незрелих људи најчешће се појављује неуротична жеља да се прекину односи, ако човек на којег су они полагали одговорност за њихово емоционално стање, не може или не жели да испуни захтеве за решавање њихових емоционалних проблема. У глави сваког емоционално незрелог човека постоје неки, свог рода шаблони, ко је и како дужан да решава њихове сопствене проблеме.

Предвидљиви шаблони брака код емоционално незрелих људи.

За раскид односа постоји мало објективних разлога, али не за незреле људе. У односима с незрелим човеком разлози за раскид односа увек постоје, чак постоји и доследан поредак дешавања.

При распаду односа се могу издвојити четири основне етапе.

Првa етапa су нерешени конфликти и жалбе партнера. Код сваког пара бивају конфликти, али постоје и конфликти који се успешно разрешују. Конфликти незрелих људи се не решавају. Парови који упадају у замку нерешених конфликата, не могу пристати на компромис који би задовољио интерес обе стране. Такве несугласице могу да буду изазване било којим разлозима, али најчешће се среће да је у питању неслагање супружничких вредности по основним темама, као што су: број деце, односи са рођацима, друговима или питање зарађивања новца, али главни повод за конфликт јесте неспособност да се самостално изађе на крај са својим емоцијама и незадовољством.

Често један или оба супруга претпостављају да у основи њихових конфликата лежи неразумевање онога шта је потребно другом. „Када би мој супруг заиста схватао зашто ја тако поступам, он би се сложио са мном и с тим шта ја желим“, – то су уобичајена размишљања на тему конфликата једног од супруга. исходећи из тог убеђења, супрузи покушавају да разреше своје конфликте на рачун партнера, константно понављајући своје мишљење за време расправе. Та тактика понављања обично не доноси плода, зато што у већини случајева конфликти код парова нису засновани на неразумевању, него на реалним разликама у схватању узрока конфликта. Најчешће је проблем у субјективној оцени и погрешној представи незрелог партнера.

На другој етапи процеса регулисања односа, један или оба супруга почињу да осећају негативне емоције у односу једно према другом, и са сваким новим конфликтом однос сваког од супруга према свом партнеру се мења на горе, тако да се проблем никако не решава. На пример, у почетку се оба супруга углавном позитивно односе према свом партнеру и спремни су да превиде сваки „лош“ или „глуп“ поступак, које њихов партнер демонстрира у компликованим и стресним ситуацијама. Ипак, ако се такво понашање понавља, супрузи буквално почињу да виде те особине у свом партнеру. Важно је приметити да „лоше“ понашање које демонстрира супруг не мора значити да он или она нешто погрешно раде. То може да буде нешто што они не чине, а по њиховом мишљењу би требало.

На трећој етапи партнер почиње да избегава конфликте, мада конфликти сами по себи нису проблем у браку. Неки парови могу да имају много конфликата, а да и даље уважавају једно другог. Ипак, не добивши то што се чинило као најједноставнији излаз из настале ситуације, партнери почињу да се с презрењем односе једно према другом, и ако презрење постане свакодневна ствар у животу супруга, брак је у опасности да се распадне. Осећање презрења и неуважења према супругу јесте моћни стимуланс за распад односа.

Презрење се не мора увек изражавати отворено, али ако су једно или обоје супруга емоционално незрели, конфликти бивају напуњени осуђивањем и увредама. Најчешће се то догађа због неспособности преузимања одговорност за своје емоционалне проблеме. Одговорност се пребацује на супруга или супругу. То све подсећа на поклопац експрес лонца који је због високог унутарашњег притиска у сваком моменту спреман да испусти емоције и укоре на другог због несхватања, одсуства продршке или неумећа за саосећање према партнеру. У овој етапи још постоје очекивања да ће други партнер ипак узети на себе одговорност за емоционалне проблеме другог и да ће се емоционална бура утишати.

Четврта етапа. Потпуна несагласност по питању шта је то што изазива конфликте доводи до потпуне несагласности око тога како решити те исте конфликте.

Супрузи често имају сасвим другачије интересе у конфликту, па чак бива да није у интересу да се конфликт реши, него да се добије своја корист од тога што ће се одговорност за своју емоционалну незрелост пребацити на другог човека. Тако да најчешће ти конфликти и остају нерешени. То да су партнери сувише различити, као разлог који супрузи најчешће наводе када дође до развода, са тим нема никакве везе. Није разлог што је дошло до развода ни то да је један од партнера добар или лош.
Разлог раскида односа јесте – емоционална незрелост једног или оба супружника.

Односи с емоционално незрелим људима

Емоционална зрелост се одређује способношћу да се контролишу своје емоције и да се преузме пуна одговорност за свој живот. Већина људи, које можемо сврстати у емоционално зреле људе, поседују навике да излазе на крај са својим гневом, разочарењима, осећањем кривице, увређеношћу, страхом, завишћу, тугом, несигурношћу и многим другим осећањима. Емоционална зрелост се одређује способношћу осећати те емоције, а затим их брзо и отпустити. Емоционално незрели људи дуго остају у негативним емоцијама и нису способни да изађу из њих.

Емоционална зрелост – је способност јасно и тачно видети свој живот и умети изаћи на крај са животним тешкоћама. Ако човек очекује да ће живот бити лак или конфоран, да ће га неко други оградити од непријатности, конфликата или негативних емоција значи да се иза тога крије незрела личност. Ако човек дозвољава да негативне емоције заузму у његовом животу већи део времена и да на њих троши много енергије, више него што оне заслужују то такође може да указује на емоционалну незрелост.

Емоционално незрели људи могу да буду нарочито компликовани у комуникацији, зато што је њихова способност да адекватно интерпретирају и реагују на различите животне проблеме поприлично нарушена. Ако се налазите у браку са емоционално незрелом особом, ви ћете се обавезно срести с већим потешкоћама у решавању проблема везаних с његовим расположењем и понашањем. Они, као по правилу покушавају да конторолишу свој живот, а такође и живот људи око њих, желећи да виде оно што су сами идеализовали и не прихватају реалност, нити раде на томе да се мењају у позитивном смеру.

Основни признаци емоционалне незрелости

  • Ако нешто иде како не треба, то је увек туђа грешка. Један од најједноставнијих начина да се открије емоционална незрелост јесте упирање прстом на другог. Увек је крив неко други. С њима је тешко комуницирати. Они не желе да виде ствари са туђе тачке гледишта. Они сматрају да су они у праву и да је цео свет против њих.

  • Емоционално незрели људи уопште не виде како се сами понашају у односу према другим људима. Ако вас они сматрају за неког ко их понижава, они ће обавезно да вам узврате истом мером. И без обзира на то, они очекују да се ви изборите са тим што вам они раде, укључујући њихову грубост и инаћење. Ви сте дужни да их прихватите онаквим какви су, али они вас не могу да прихвате. Они често негативно реагују на било какав ваш поступак који они обавезно сматрају неправедним и безосећајним према њима. Њихово схватање реалности је често веома искривљено и нетачно.

  • Емоционално незрели људи су жртве. Емоционално незрелим људима се свиђа да играју улогу жртве. Они не желе да виде, да њихов лош избор често приводи овим или оним лошим последицама. Као жртве они силно искривљују реалност, не примећујући одређене ствари које узрокују одређене последице или „чупају“ речи из контекста. Они често бирају партнере, који ће остати с њима без обзира на све. Они често праве драму, зато што им драма дозвољава да ојачају своју улогу жртве и даје им могућност да се светеза оно што нису добили.

  • Њихови односи често нису дуговечни. Емоционално незрелим људима је тешко да одрже било какве односе. Разлог је што такви људи често своје другове претварају у своје непријатеље. Они не иду на компромис, јер је то фактички немогуће за емоционално незреле људе. Они сами раскидају везе с људима који им све време не дају то што би они хтели. Или се људи сами дистанцирају од њих, пошто се замарају од сталних неоснованих требовања.

психолог Журавлева Галина

То су свега неколико признака, по којима можете препознати да је поред вас емоционално незрео човек, или сте ви сами емоционално незрела личност, а зрелост човека се одређује степеном његове самоконтроле.

Хвала вам за то што читате моје преводе, интервјуе. Хвала за ваше коментаре.

Ако у вашем браку постоје проблеми повезани са емоционалном незрелошћу, они се могу решити. Биће нам драго да помогнемо.

 Ваша питања на дату и друге теме од сада можете постављати на нашем новом форуму.

https://www.b17.ru/article/prichini-semeinih-konfliktov-nezrelost/

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.