Аспекти сазависности

  

Паралеле пројављивања зависности и сазависности. 1

Примери пројаве сазависног понашања. 4

Додатни узроци развоја сазависности. 5

Тест на сазависност. 6

Критериј за оцену сазависности. Оцена сазависности. 7

 

 

Аутор: Свештеник Евномије 8.8.2014,

 
У чланку «Ако он пије» упознали сте са са неколико опредељења сазависности, и описом неколико узроке њеног појављивања и начина на који се пројављује.

При мотивацији а затим и рехабилитацји наркозависника (исто важи и за зависника од алкохола, коцке …) главну улогу имају три фактора:

А) Рођацима и блиским људима зависника је веома тешко да прихвате идеју да су и они сами носиоци и помагачи породичне болести сазависности;

Б) Само при узајамној помоћи и осталих чланова породице можемо се надати на успешну рехабилитацију и самог зависника и на оздрављење породичне атмосфере;

В) Из тога следи да породица има потребу за озбиљном мотивацијом на прихватање породичног програма оздрављења.

Одатле произниче неопходност да се посебна пажња обрати на појам сазависности.

Паралеле пројављивања зависности и сазависности

Сазависност и зависност су као лик и његов образ у огледалу. Основни психолошки признаци било које зависности је триада:

 • Опсесивно-компулсивно мишљење, када реч иде о предмету зависности (алкохолизам, наркоманија)
 • Одрицање као форма психолошке заштите;
 • Губитак контроле.

Зависност од хемијских средстава погађа како појединца тако и његову породицу:

 • Физички;
 • Психолошки;
 • Емоционално.

Горе указани признаци се односе и на сазависност. Сходство зависности и сазависности се види и у томе што оба стања:

 • су упарво болести а не симптоми неког другог оболења;
 • приводе ка постепеној физичкој, психичкој, емоционалној и духовној деградацији;
 • ако се нешто не предузме могу да доведу и до превремене смрти;
 • при процесу оздрављења (опоравка) потребан је системски двиг (помак) како на физичком, тако и на психолошком плану.

Пристрашће ка алкохолу или наркотицима и сазависност, у истој мери и у болесника и у његових блиских, који заједно са њим све то проживљују, одузимају енергију, здравље, емоције и подчињавају себи њихове мисли. У то време док болесник не може да престане да размишља о прошлој или будућој пијанки (употреби хемијских средстава), мисли његове жене (матере) су исто тако наметљиво управљене на све могуће начине контролисања његовог понашања. Ради боље прегледности представићемо вам паралелизам пројављивања оба та стања у виду таблице.

Таблица. Паралелизам пројављивања зависности и сазависности.

Москаленко  http://www.radikal.ru

Признаци Зависности Сазависности
Сазнаљем је овладао предмет пристрашћа Мисли о алкохолу или другој супстанци доминирају у сазнању Мисли о блиском који је болестан од хемијске зависности доминирају у сазнању
Губљење контроле Над количином алкохола или  друге супстанце, над ситуацијом, над својим животом Над понашањем болесника и над сопственим осећањима, над својим животом
Одрицање, минимализација, пројекција «Ја нисам аклохоличар», «ја не пијем много», «друг ме је позвао на рођендан» «Ја немам проблема, проблеми су код мога мужа»
Агресија Речима, физичка Речима, физичка
Преовладавајућа осећања Душевни бол, кривица, стид, страх Душевни бол, кривица, стид, мржња, негодовање
Раст толерантности Може да се поднесе све већа количина супстанци (алкохола, наркотика) Може да се поднесе све већи емоционални бол
Синдром мамурлука Да би се лакше поднео синдром потребна је нова доза супстанци ка којима се има пристрашће Ако прекине односе са зависним човеком, сазависник упада у нове деструктивне односе
Опијеност Често понављајуће стање као разултат употребе хемијских супстанци Немогућност да се спокојно, са расуђивањем тј. трезвено мисли
Осећање личне вредности Ниско, које допушта саморазрушавајуће понашање Ниско, које допушта саморазрушавајуће понашање
Физичко здраље Болести бубрега, срца, желудца, нервног система Хипертензија (високи крвни притисак, бол у глави, неуроза срца, чир на желудцу, онкологија (рак, тумор)
Успутни психолошки поремећаји Депресија Депресија
Унакрсна зависност од других супстанци Зависност од алкохола, наркотика, смирујућих средстава се може спојити све код једне особе Поред зависности од живота болесног, могућа је зависност од средстава за смирење, алкохола и др.
Однос к лечењу Отказ од помоћи Отказ од помоћи
Услови за оздрављење Уздржање од хемијских супстанци, знање концепције болести, дуговремена рехабилитација Одстрањење од човека с којим су дуго времена постојали блиски односи, знање концепције сазависности, дуговремена рехабилитација
Эфективнипрограмиоздрављења Програм 12 корака, психотерапија, групе самопомоћи типа АА Програм 12 корака, психотерапија, групе самопомоћи типа Ал-Анон
     

Списак сличних карактеристика, представљених у таблици није коначан. Као зависност тако је и сазависност једно хронично стање које траје доста дуго и приводи страдањима и деформацији духовне сфере. У сазависних се та деформација изражава у томе да они уместо љубави према ближњим осећају истовремено мржњу и жалост, губе веру у све, осим у себе, мада и својим здравим импулсима такођер не верују, неретко осећају јарку љубомору, завист, и безнадежност. Живот у болесних зависника и њихових ближњих сазависника проходи у соцојалној изолацији (општење са пијаницама се не сматра као пуноцено).

Хемијску зависност често називају болешћу неодговорности. Болесник не одговара ни за последице употребљавања хемијских супстанци, ни за разрушење сопственог здравља, он се такођер понаша неодговорно у односу према другим члановима породице, не испуњава родитељске обавезе. Сазависници само спољашње одају утисак суперодговорних људи, свеједно су и они у истој мери неодговорни према свом стању, према својим потребама, према свом здрављу и такођер нису у стању да испуњавају родитељске обавезе. А деца која расту у породици оца-алкохоличара и сазависне мајке – обично постају деца лишена родитељске љубави и пажње. Често се од супруге зависника може чути признање да када њом овладају агресивне емоције везане за пијанство мужа, она се «истреса» на децу, од чега они понекад страдају више него од пијанства мужа.
Питање мајци: Када сте Ви последњи пут били у гостима код друге ћерке и зета, и уопште са њом се блиско односили.

Одговор: А због чега? Њена је породица добро, оне немају потребу за помоћи.

Питање: Значи, да би се сетили своје друге ћерке, која такођер има потребу за Вашом љубављу, она исто треба да почне да пије?

Ћерка: Мама, то је стварно тако!

Показало се да је за маму одговор био право откровење.
Сазависност се може развијати као психолошка заштита од реалности, но та је заштита лажна. Вађжно је приметити да се сазависност пројављује не само у односу према зависнику него и према другим члановима породице, који су упали у исту замку. Међутим то је већ тема дисфункцијалности породице, и не улази у оквире овог чланка (као пример, погледајте тачке 3 и 4 у поглављу Допунски узроци развоја сазависности).

Примери пројаве сазависног понашања.

 1. Одрицање наличја постојања зависности у блиског човека. Употребљавање психоактивнох супстанци оправдава се од стране зависника и његово оправдавање подржавају сазависници (погледај у таблици «одрицање»). То је карактеристично за прву стадију зависности и сазависности. Употребљавање наркотика се може упорно не примећивати без обзира на јавне признаке.
 2. Преумањивање (потценивање) тежине проблема.
 3. Заједничке пијанке/употребљавања. То носи у себи идеју да ће тако: алкохоличар/наркоман попити/употребити мање; да ће тако са стране увидети коко то изгледа; да ће тако разумети нашу бол за њега; ако не могу да га победима онда ћу му се присајединити да бар не осећам бол; итд.
 4. Суздржавање (подављење) својих осећања
 5. Тражење кривца
 6. Прихватање његових оптужби на своју адресу («ја пијем зато што ти…»)
 7. Узимање на себе улога спасиоца, прогонитеља, жртве (види троугао Карпмана)
 8. Престројавање све или скоро све своје пажње на њега, на штету сопствених интереса и на штету интереса других чланова породице.
 9. Наличје сазависност је јарко изражено тиме што у души постоје спектри међусобно супротних осећања према зависнику: жалост и агресија; љубав и мржња; састрадавање – и исто ту потпуна хладнокрвност као реакција на нервну пренапрегнутост; жеља да га натерамо да схвати наш бол – и осећај немоћи који прераста у злобу и спремност да га задавимо. Такво клупко (збрка) осећања ће да разруши нервно здравље било којег човека, а неуроза која се развија, приводи губљењу контроле над осећањима, и нас сваки пут «носи» све даље ако не почнемо да оздрављујемо.
 10. Анозогнозија, тј. одрицање болести. Проблем познат специјалистима код чланова породица које стрдају од сазависног понашања, рецимо мајке зависника. Но она ако и види пројаве сазависности код других то само не код себе, или окривљује провоцирајући фактор других. Срећу се случајеви када, упознавши се са концепцијом сазависности, човек почиње да је види у својих ближњих и може чак да им почне указивати на то, призивајући их да раде над собом, но отказују се да «проскенирају» у светлости примљеног знања, свој сопствени живот. Понекад се у беседи са таквим људима осећа да они у дубини душе подозревју истину о себи, али се свим силама старају да је не пропусте до сазнања. Пример: у процесу породичне консултације отац сина који пије је «открио» зависност своје супруге од сина, но упорно неће да самом себи призна да његово сопствено понашање и емопционални тонус зависе од жене чак више него од алкохолно-зависног сина. А мати, је заузврат «открила» сазависност код невесте.

Додатак 10-ој тачки. Одрицање чешће не бива директно, већ индиректно. Човек који се консултује призна наличје дане болести, но отказује да предузима мере које му се предлажу, у дубини душе продужује да се нада да ће ипак некако успети да заустави пијанство блиског човека, без личног учешћа у породичном програму оздрављења, и тада ће «све стати на своје место». Признати и прихватити – су две различите ствари.

Примери индиректног одрицања:

 • Нема у близини групе Ал-Анон, потребно је ићи у други град, радови у домаћинству и посао у фирми ми не дозвољавају да на то траћим време (само што ће се то време у процесу оздрављења са каматама исплатити);
 • Потребно ми је да би одржавала породицу да радим на два радна места, а још и код куће много посла (само што су то и једно и друго разултат пијанства мужа и тога што је узела на себе његов дио одговорности за породицу – а то и јест запечаћење (утврђење) положаја, то и јест пројава сазависности);
 • Често болујем, Немам снаге да посећујем сабрања (састанке) на другом крај града (само што болести и јесу на половину – психосоматика, разултат сазависности, и лечење би било успешније у процесу ослобођења од сазависности);
 • Бојим се да оставим стан, кућу без надзора. И самим тим се у алкохоличара васпитава илузија да ће жена или мати свагда да буду поред и да ће свагда успети да га спасу од беде – према томе расте неодговоран однос према сопственом здрављу, безопасности, животу. А то ће једног дана да приведе к последицама потпуно супротним мотивима жене или матере – јер оне нису богиње да би свагда успеле да га спасу. Нешто страшно се већ догодило, а не да ће се догодити у будућности – човек деградира и скраћује му се живот за петнаестак а можда и више година. Зар ће тај надзор да заустави процес разрушавања организма? Итд. итд. Детаљи различити али је суштина иста.

Показатељ прогреса сазависности је раст толерантности (подносимости) емоционалног бола. Нпр. На првом стадију жена (мати, ћерка) трпела је увреде, прекоре, претње. Са временом је почела да трпи његово замахивање руку («но он не туче» – још не…). Још кроз неко кратко време, она ће да дозволи да јој нанесе ударце, ране (« само да децу не туче») … Своје модрице показује мами, другарицама, но неће ништа да мења у одностима (да неби било још горе; ако позовем полицију може после да ме прободе ножем или да кућу запали). На каснијим стадијима сазависност, ако још није дошло до развода или га нису ухапсили (можда због смрти кога из породице) она се већ може показати неспособна да реагује чак и када он почне да туче децу. Такву жену није тешко препознати на пријему – отсутан поглед, потпуно охлађење осећања и савршена неспособност да разуме речи консултанта које се на њу саму односе.

Додатни узроци развоја сазависности

Неретко дубоки узроци сазависности са крију у нашем детињству и младости. Размотримо неке од њих.

 1. Чести конфликти у породици. У тим условима се неретко развија осећај усамљености, униније, склоност ка деструктивним формама понашања. То клупко осећања и емоција о којим је горе ишла реч, у тој или другој мери се и овде пројављује. Унутарњу кризу може да удвостручи негативан одзив маме о оцу (и супротно): «Погледај какав ти је отац!»
 2. Претерано мала брига. Сликовито говорећи родитељи се брину да би дете било сито, одевено, обувено, да би имало прибор за школу, но његов унутарњи свет остаје ван сфере њихових интереса. «Ево ти DVD и компјутер, а нама не сметај да одмарамо“.
 3. Наличје у породици ауторитетне личности (или више њих). Неретко је то мати, ређе отац или оба родитеља. То може бити и свекрва (ташта). Своје схватање живота, породичне цености, чак и каква је дужна да буде срећа – та личност константно насилно намеће другима. Фактички та личност је сама болесна сазависношћу. Своју унутарњу пустоту она стреми да испуни на рачун других.
 4. Претерано велика брига (Хиперзаштита). «Немој се прехладити, немој се повредити, а на вече нећеш ићи никуда – около су хулигани, ја сама ћу ти наћи мужа…». Уопште: «буди ту уз ноге!» и тада је мати уверена да ће дете бити у безопасности. Хиперзаштита може бити повезана са признацима у особе ауторитетних особина. Само, независно од побуда, опругу ћеш или скроз поломити, или покварити. У било ком случају зависност од матере може да пређе у зависност од друштва ништа бољег владања, од секти, од наркотика – или од будућег мужа или жене. Протествујући против тоталитарне контроле, деца траже слободу и упадају под другу контролу а да то сами и не схватају. При том сматрају да је то њихов слободни избор. У томе и јесте ствар што они нису ни били слибодни и не умеју да се користе слободом.
 5. Развод и као последица тога одсутство једног од родитеља, обично оца. Као разултат у деце нема примера какав треба да буде истински прави муж и отац, и не умеју правилно да граде породичне односе. То лако приводи к сазависним односима.
 6. Васпитавање у дечјем дому и интернату.
 7. Једно дете у породици. Зашто то приводи ка сазависности – вероватно не треба да се објашњава.
 8. Алкохолна или нека друга зависност једног од родитеља или обоје.

Тест на сазависност.

 1. Узнемирава ли Вас то што Вама близак човек (муж, син, сестра, отац) превише пије (употребљава наркотике)?
 2. Дали то што он пије отежава Вашу финансијску ситуацију?
 3. Јесте ли приморани да лажете да бисте прикрили његово пијанство?
 4. Имате ли осећај да њему више значи пиће него Ви сами?
 5. Мислите ли да је његово понашање разултат утицаја другова на њега?
 6. Окривљујете ли његове рођаке (нпр. његове родитеље, «лошу невесту») за то што он пије?
 7. Дали се често због оног који пије ремете (касне или се сасвим одгађају) Ваши планови да се заједно проведе породични ручак или вечера?
 8. Јесте ли изговарали претње оваквог садржаја нпр: «Ако не оставиш пиће ја ћу отићи од тебе»?
 9. Покушавате ли да, љубећи мужа који се враћа са посла, тајно ухватите запах алкохола?
 10. Бојите ли се да га узнемирите због појанчења које би затим уследило?
 11. Осећате ли се неугодно, сметено, дали вам се дешавало да страдате или се стидите због понашања тог човека?
 12. Чини ли Вам се да Вам његово пијанство сваки пут квари празник или одмор?
 13. Не дође ли Вам да због његовог пијаног понашања размишљате да позовете полицију?
 14. Дали сте тражили његове сакривене флаше пића?
 15. Имате ли такав осећај да када би вас он волео, оставио би пиће?
 16. Дали Вам се дешава да отказујете да идете у госте и да учествујете у било каквим друштвеним активностима због страха, да ће се он тамо напити?
 17. Осећате ли кривицу размишљајући о томе колико се времена продужава његово пијанство?
 18. Сматрате ли да ће се све Ваше тешкоће разрешити, када се муж остави пића?
 19. Дали сте некад били неправедни према деци, родитељима, колегама на послу само због тога што сте били раздражени и озлобљени на мужа који пијанчи (нпр. «истресали» се на децу)?
 20. Јесте ли претили самоубиством, или нпр. инфарктом и томе слично, с циљем да уплашите онога ко пије, да би он рекао: «Извињавам се» или «ја те волим», или да га натерате да да обећање да ће престати да пије (да ће да се лечи)?

За сваки одговор:

Да – 2 бода, Понекад – 1 бод, Не – 0 бодова.

0-5 бодова – код вас нема сазависности. 5-10 бодова – имате склоност ка сазависности. 10-20 бодова – изражена склоност к сазависности. 20 и више бодова – Ваше понашање је сазависничко и Вама је потребна помоћ.

Или простије речено: ако сте бар на три питања одговорили са «да», највероватније је да се сазависност већ почела развијати. Ако имате више од три одговора са «да» сазависност је несумњива.

Критериј за оцену сазависности. Оцена сазависности

Сазависност се распознаје када се човек дуго времена налази у високостресном породичном окружењу, укључујући алкохолизам једног из чланова.

Појединац саопћава или се у њега примећују не мање од 5 из следећих 8 карактеристика.

Страх. Распознаје се по наличју следећих признака.

 1. Постојана концентрација на проблемима других.
 2. Дуготрајна забринутост, бојазан, страх.
 3. Избегавање ризика у међуличносним односима, укључујући и неповерење к људима.
 4. Контролирајуће понашање – које се понавља, навикнуто.
 5. Хиперодговорност.
 6. Покушаји да се манипуише другима, да се измени њихово понашање.

Стид, кривица. Распознају се по наличју следећих признака.

 1. Постојан осећај стида како према сопственом понашању тако и према понашању других.
 2. Постојан осећај кривице у вези са проблемима других.
 3. Изолација од окружења, да би скрили свој стид за себе или за породицу.
 4. Мржња према себи.
 5. Пројава надмености и превасходатва, што је повезано са ниским осећањем личне вредности.

Дуготрајно очајање. Распознаје се по наличју следећих признака.

 1. Очајање и безнадежност у односу према постојећој ситуацији.
 2. Песимистички поглед на свет.
 3. Низак осећај личне вредности и осећај поражености (ја сам –губитник), што не одговара реалним достигнућима.

Гнев. Распознаје се по наличју следећих признака.

 1. Постојани гнев, управљен на зависника, породицу или на себе.
 2. Страх да се изгуби контрла у гневу.
 3. Гнев, који се тиче духовне сфере, у том реду и на Бога.
 4. Пасивно-агресивно понашање, посебно у односу на зависника.

Одрицање. Распознаје се по наличју следећих признака.

 1. Постојано одрицање извора породичен беде.
 2. Постојано умањивање тежине проблема.
 3. Кориштење оправдања да би се зависник заштитио од негативних последица.

Ригидност (крутост). Распознаје се по наличју следећих признака.

 1. Когнитивна негипкост.
 2. Ригидно (круто) понашање, укључујући и крутост улога.
 3. Морална и духовна негипкост, окошталост.
 4. Афективна негипкост – Преоблавдавање једног те истог осећања – кривице, жалости, гнева.

Нарушење индентификације свога «Ја», распознаје се по следећим признацима.

 1. Неумеће да се поставе своја требовања или да се брине о својим потребама.
 2. Тешкоћа определења граница свог «Ја» (граница личности), тешко је оделити своју бол од боли других.
 3. Зависност од другх личности – потреба да се од других добије потврда своје личне вредности, наметљиво неспокојство о томе како ћеш изгледати у очима других.

Смућење, збуњеност. Распознају се по следећим признацима.

 1. Постојана неувереност у том шта је норма.
 2. Постојана неувереност у том шта је реално.
 3. Постојана неувереност у своја осећања, укључујући и тенденцију да се сва осећања одреде са једним знаком.
 4. Лаковерност.
 5. Неодлучност.

Ако налазите у себи признаке у 5 и више од 8 набројаних области, онда се ви односите к сазависним личностима.

У тексту је кориштен материјал Др. Москаленко В.

Тестови су условни и не могу да претендују на универзалност.  

 

Ако решите да вам стоји порадити над собом по оздрављењу од замке сазависности – Ви се можете обратити к специјалистима у тој области, или укључити се на рад по Програму 12 корака Анонимних Удружења (погледај https://poznajsebe.wordpress.com/2014/08/10/lecenje_zavisnosti_po_programu_12_koraka/  www.aasrbija.com Контакт bgirena@ikomline.net)

Преведено са http://dusha-orthodox.ru/forum/index.php?showtopic=2561

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.