Интроверт

Ако се у вашем ближем окружењу појавио интроверт – узимајте ваздуха, требаће вам, ићи ће се у дубину. Зато штоинтроверти не знају да „поједноставе ствари“ и да се „не брину без потребе“, „неузмемиравају“. И да. Компликовани су.

Интроверти живе у свом свету који се може мењати у нијансама од светло розих до црно-белих. Он је привлачан и увек постоји ризик да вас повуче тамо. Не значи наравно да ће Вас интроверт пустити тамо – ти људи су веома избирљиви у дружењу, али ако се то већ деси…

Нико други неће исказивати своју љубав према Вама, показивати своју бригу, своју искрену заинтересованост за Вас, као интроверт. Сваки човек је посебна, изузетна личност, али само поред интроверта ћете се моћи у потпуности тако и осетити. Зато што у својим односима интроверт не иде само у ширину већ и у дубину. Према вашем центру. Према суштини вашег бића.

И то је добро за све, осим за интроверта. Јер обратна страна његове приемчивости је повишена осетљивост и рањивост. Интроверт не само да радосне моменте доживљава веома емоционално, не – он бива и рањен снажније. И увреду преживљава снажније, и теже код њега зараста.

Зато он нема много другова. Зато се односи са интровертом никада не заборављају.

Интроверти имају фантастичан осећај – у гомили људи они без грешке проналазе „своје“ – исте такве интроверте. И ако се нађу – истог трена праве своју „ћелију“, свој језик, своју „зону комфора“. И када бисте само знали како пријатно им може бити заједно! Јер они се „не узнемиравају“ само око једног – како на њих други гледају.

Дете – интроверта је лако приметити. То су таква деца којима није проблем да буду сами. Они могу сатима читати књиге, или цртати нешто на папиру. Имају замишљен поглед и у разговору често гледају негде у даљину или доле, зато што су усмерени углавном на себе, на свој унутрашњи свет – који се отвара и расипа богатством само у окружењу оних којима он верује. У свакој групи дете – интроверт ће стремити да се спријатељи са једним и то ми је довољно. Они још од вртића имају – „најбољег друга“, а на дечјем игралишту дете – интроверт ће пре разгледати бубе или лептире, или марљиво зидати замке у песку него што ће јурити за другом децом.

Па шта радити ако је у Вашем окружењу интроверт?

Као прво, прихватити то као дар.

Као друго, ни у ком случају не покушавајте да га промените.

Као треће, чувајте његов нежан однос према Вама.

Које речи се никако не не смеју говорити интроверту?

„Не узнемираваj се“.

Он Вам то неће опростити.) Зато што, чути од блиске особе „не узнемираваj се“ за интроверта значи да сте га обезвредили, да га нисте саслушали, одбацили сте га. Да, у односу на Вас он ће престати „да се узменирава“, тј. – искључиће у себи нешто важно. Али и из блиског окружења ће Вас, највероватније, прецртати.

Онда шта… Чувајте своје интроверте. И вратит ће Вам се тај брижан однос – утројеном нежношћу.)

Психолог Викторија Сандо

https://www.b17.ru/article/106976/

Превела Светлана Веселиновић

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.