Смешкати се – „јефтин“ начин да се изгледа боље

ulibka

Консултација. Преда мном седи млада девојка, ноге јој преплетене тако да подсећају на неки китњаст корен извађен из земље, рукама ослањена на кауч и као да на тај начин покушава да се одржи у тој крхкој пози. На њеном лицу постојано лебди осмех, пројављујући се сад мање, сад више…

Девојка без журбе почиње да говори о том, шта ју је привело на консултацију. Говори о страшним стварима… Осмех свеједно не салази са њеног лица… Од тог историја изгледа још ужасније, напуњена таквим болом и страхом, које човек просто не може да издржи, ако се од свега не заштити изолацијом, одрицањем, дисоцијацијом… Заштитити се, заувек присвојивши себи осмех, обесивши га као вечну маску на лице.

Изразито блистање сличног осмеха приметила сам још за време студија, пре много година код свог блиског познаника, тада још сасвим младог експерта за судску медицину. Сећам се, тек што се вратио са места преступа и изгледајући узбуђен и радостан, хватајући ваздух прекидао је самог себе, причао је, како је један младић искасапио сву своју породицу, а тела сакрио у подрум куће. И тада, за све време разговора, он се осмехивао.

(…)

Колико је само од тада таквих насмешених девојака и младића дошло у мој кабинет. И код сваког до њих је своја историја осмеха.

психотерапевт Олга Попова

психотерапевт Олга Попова

Неко је, можда, још у раном детињству био сведок или чак учесник емоционалног и физичког насиља. Неко је слушао речи одраслих, као: „Ником не показуј колико ти је лоше, болно, страшно!“ Неко је такав закључак донео сам за себе и заувек одлучио да спољашње увек изгледа снажан и сасвим срећан човек. Заувек сакривши у себи превелик по интензитету страх, бол, очајање, осмехом одричући и обесцењујући  свеја преживљавања. Штитећи се. Ипак, осмехивати се – значи увек помало показивати зубе.

https://www.b17.ru/article/67735/

5 thoughts on “Смешкати се – „јефтин“ начин да се изгледа боље

    1. Мург Аутор чланка

      Поздрав. Жао ми je што се не слажете. Ја ипак мислим да ви нисте довољно пажљиво прочитали текст. Наравно де се не мисли, да је осмех увек лош, но када се осмехом покушава сакрити унутарњи бол и то пређе у навику… Осмех постаје типична психолошка заштита са свим својим последицам, као и све друге заштите. Ви кажете „Iskren osmeh je uvek neka vrsta milovanja!“ – проблем је што то није искрен осмех, него маска, о чему је такође казано у тексту… Успут, лично знам такве људе и текст ми је помогао да схватим о чему се ту ради.

      Liked by 1 person

  1. Повратни пинг: SMEŠKATI SE… | TAMOiOVDE

  2. Повратни пинг: Симптоми прикривеног гнева | Вир

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.