ШТА ЉУДИ ОБИЧНО НЕ ЗНАЈУ О ТОМИ АКВИНСКОМ

Тома Аквински је кључни филозоф европског средњег века, највећи схоластик и најважнији теолог у историји Католичке цркве, где је прозван као Doctor Angelicus, „анђеоски доктор“ и учитељ Цркве. Правци филозофије који се позивају на његов ауторитет и наслеђе, а који се развијају већ више од седам векова, познати су под општим називом – томизам. Главна заслуга св. Томе Аквинског је синтеза и помирење главних праваца европске мисли његовог доба.

По правилу, карактеристичном особином Аквинског система (и томизма) сматра се рационализам и снажно веровање у могућности људског ума. Често жеља да се аргументи страна и сви аспекти одређеног питања представе на најпотпунији и најнепристраснији начин ствара утисак прекомерне педантности и безличности, због чега је и сама реч схоластика постала негативно обојена.

Међутим, мало је људи који знају за еволуцију његових погледа и драматично финале његовог духовног и интелектуалног путовања. На миси на дан Светог Николе 1273. године, Тома Аквински је доживео снажно мистично искуство божанског откривења, након чега је одложио све студије и престао да пише (чак је и дело „Теолошка сума“ остало недовршено). Према сведочењу Ређиналда Пипернског (Reginald of Piperno), најближег сарадника филозофа, видео је Тому како седи за столом бледог лица стискајући главу у рукама. У овом стању је остао цео дан, а када је Ређиналд питао зашто не пише, одговорио је „Не могу“. То се поновљало и наредних дана. Ређиналдо га је питао да ли ће се икада вратити на посао, на шта је св. Тома рекао – „Не могу више да пишем. Све што сам до сада написао чини ми се као плева“. Неке од биографија садрже појашњење, „после онога што је тада видео“. Три месеца касније, у четрдесет осмој или четрдесет деветој години, Аквински је умро на путу идући на Други Лионски сабор. Последњих неколико дана провео је у манастиру Фосса Нуова.

https://vk.com/wall-111677185_139438

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.