Ја и мој друг ОКП (наставак)

Ја и мој друг ОКП – први део

Алати који ће вам помоћи да примените универзалну истину:

Самопоуздање.

ОКП мисли највише нападају када осете да имате ниско самопоуздање.

Важно је схватити да би наше самопоуздања требало да се темељи на напорима које улажемо, а не на достигнутом резултату.

ОКП мисли су узроковане углавном страхом. Често је овај страх – страх од неуспеха. Када успете да приступите задатку са ставом „Даћу све од себе и резултат ће бити онакав какав треба да буде“, то уклања страх од неуспеха. Тада је резултат често пожељнији него да сте се током читавог процеса фокусирали првенствено на резултат. Једном када овладате овом вештином, она ће вам омогућити да радите оно чега сте се раније плашили.

Опраштање

Опростите себи за времена када сте се опирали својим мислима и оне су вас савладале.

Дисциплина / принципи

Још један важан алат који морате развити док живите са ОКП јесте дисциплина. Ово је важно јер она помаже да код себе развијемо принцип како да живимо у најмрачнијим данима. За себе сам формулисао овај принцип на следећи начин: „није важно шта ми се дешава у глави, све обавезе ћу да испуњавам“. Док сам боловао од ОКП-а, а пре него што сам сазнао универзалну истину, увек сам имао два принципа. Моји принципи су били да свако јутро устајнем и бавим се својим финансијским пословима. Без обзира колико ми је био лош дан и да ли сам имао ОКП мисли, радио сам те две ствари.

Овај принцип формулишем за себе на следећи начин: „није важно шта ми се дешава у глави, све обавезе ћу да испуњавам“.

Пример традиционалне ОКП мисли:

Ако не будете чистили кућу сваки дан по 12 сати, свуда ће бити микроба који ће вас убити. ЦПИВЖ одговор гласи: Хвала ОКП што си ме обавестио да, ако не очистим кућу 12 сати дневно, свуда око мене ће бити миркоба који ће ме убити. Не слажем се с тобом. Верујем да ћу се, ако сат времена дневно будем чистио кућу, ослободити већине миркоба. Неки ће, наравно, остати. Имамо два мишљења. Верујем да сам у праву и нећу давати храну ОКП мислима изводећи ритуал који захтевају. Уместо тога, чистићу кућу сат времена дневно и живети с чињеницом да ће се свуда по мојој кући налазити смртоносни миркоби.

Људи са оваквим примером ОКП обично одлучују да одговоре тако што никада више неће да чисте свој дом уместо стандардног повременог чишћења, те на крају имају поприлично одвратних микроба у својим домовима који сада изгледају неуредни. Они иду из једне крајности у другу. Таква „претерана корекција“ је потенцијално једнако штетна као и оригинална ОКП мисао. Зато што даје лажну исправност првобитној ОКП мисли. Ако се одлуче за ново понашање – да никада не чисте, тада ће плесан и микроби почети да се појављују. ОКП мисао на крају може да каже: „Слушајте, рекао сам вам да ће се, ако читав дан не будете чистили кућу, појавити ужасни микроби.“ И ови људи ће се вероватно вратити својим ритуалима.

Страст

Још један важан алат којим треба да располажете јесте да будете страствени и активни. Изузетно је важно имати нешто у животу што вас мотивише да идете и гледате напред и да од тог добијате задовољство. То ће вам дати осећај сопствене вредности, што је, уз самопоуздање, од суштинске важности за прихватање вашег ОКП. Без обзира ради ли се о послу, хобију или нечем другом, важно је свакодневно себи постављати циљеве. Ово важи за живот уопште, али је посебно важно за људе са ОКП.

Неактивност ствара око вас такво окружење у којем ће да вас победе ваше ОКП мисли. Неактивност уз присуство ОКП мисли указује на страх од њих, страх који их подстиче. Неактивност је такође неприродна човеку. Ако сте дуго неактивни, значи да се нешто догодило. То изазива осећај кривице и даље подстиче ваше ОКП мисли. Кад кажем бити активан, мислим, радити нешто продуктивно, а не само физичку активност, коју такође препоручујем.

Стрпљење

Патили сте дуго. Желите тренутно олакшање, али прихватање универзалне истине може потрајати. Треба имати стрпљења. Овај процес захтева време и напор.

Окружење

Имате велике шансе за успех, ако будете у компанији добрих људи који вас подржавају.

Морал

Ваше ОКП мисли, да би стекле снагу често користе лажну кривицу. На пример, ОКП мисао каже „ако док ходате нагазите на пукотину, срушиће се авион“. Ово је покушај да се код вас појави лажни осећај кривице због пада авиона и да искористи то против вас.

Ако се трудите да живите чистим и исправним животом, без обзира колико ће то другима донети корист, ви одузимате извор енергије вашим ОКП мислима. Мој духовник ми је често говорио да је за мене пијење алкохола лоше, јер ме раслабљује. Знао сам да је у праву, али по мом мишљењу, права штета од пијанства била је то што сам после пића увек имао повећан осећај кривице. Моје ОКП мисли су увек биле интензивније након што је код мене у довољној количини била присутна „нормална“ кривица. Још једна предност ако сте добар човека јесте што ћете се осећати боље, а то ће вам заузврат дати самопоуздање (примарно средство неопходно за прихватање универзалне истине).

Вера

Ако верујете у вишу силу, Бога, некога већег од вас, онда се можете ослонити на Њега и Он ће вам дати снагу у тешким временима.

Ви не морате бити савршени, Он гледа на ваше напоре, ваше свакодневне покушаје да учините праву ствар.

Моја вера ми је помогла да живим са неизвесношћу. На свету има толико ствари које за мене немају смисла. Понекад је тешко гледати вести и остати при здравом разуму. Ја идем стазом вере. Разумем да је понекад ситуације на послу и у људским односима једноставно немогуће схватити. Верујем да ће се Бог побринути за ово. Уместо да покушавам да схватим такве ствари или било шта друго на овом свету, могу просто да то препустим у Његове руке.

На пример, у вези са мојим ОКП мислима за читање, ако будем у стању да прихватим чињеницу да можда никад и нећу моћи да читам, одузимам свој страх од те ОКП мисли и њену моћ нада мном. То радим тако што понекад сам себи кажем: „Мора постојати разлог зашто Бог не жели да сада могу да читам“. Такође ми вера помаже у код општијих ствари. Верујући да је Виша сила изнад свега, када ми је тешко, када ме ОКП мисао притиска и ја јој се одупирем, понекад тај процес могу зауставити рекавши „имам ову ОКП мисао из разлога који нисам у стању да разумем“. Тада престајем да јој се противим, одузимајући од ње свој страх као извор њене снаге. Мисао одлази јер ми не смета њено присуство. На тај начин ми моја вера пружа још једно средство за примену универзалне истине.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.