Ја и мој друг ОКП (Опсесивно компулсивни поремећај)

Из истоимене књиге Џеја Крјутнера

(Опсесивно компулсивни поремећај – ОКП)

ОКП мисли потпуно владају вама помоћу вашег отпора који је управљен на њих и жеље да их натерате да вас оставе. Када престанете да гоните од себе ОКП мисли и почнете да их прихватате као део себе, оне истог момента губе сву своју моћ над вама („прихватање“ не значи да треба да прихватате лажну информацију коју вам ваш ОКП предлаже, то значи прихватање права да њихово постојање у вашој глави).

ОКП користи два оружја да би вас натерао да му се противите и да на тај начин овлада вама, то су – страх и осећај кривице. Док се бојите својих ОКП мисли или осећате кривицу зато што их имате, ви ћете им се супротстављати и ОКП мисли ће имати приступ извору снаге која им је потребна да би вас контролисле. Једноставније речено: ако желите да ваше ОКП мисли нестану, треба да зажелите да остану.

Знам да је такву универзалну истину тешко прихватити када је први пут чујете, и сасвим је природна реакција – жеља да избегнете и супротставите се ономе што не желите. У другим животним ситуацијама то функционише, али не са ОКП мислима.

ЦПИВЖ Реаговање:

Цените то што предлажу ваше ОКП мисли.

Препознајте слабо место у њиховој логици.

Изнесите своје мишљење.

Верујте свом мишљењу.

Живите са неизвесношћуви можете да грешите.

Навешћу један пример пре анализе таквог начина реаговања. Рецимо да је ваша ОКП мисао оваква „Ако додирнете кваку на јавним вратима, заразићете се смртном болешћу“. Реакција ЦПИВЖ изгледала би овако: Хвала ОКП што си ме обавестио да бих се могао заразити смртном болешћу, ако додирнем кваку на јавним вратим. Али ја се не слажем са твојом претпоставком. Не верујем да ћу се, ако додирнем јавну кваку, заразити смртном болешћу. Значи, имамо два мишљења. Верујем да сам у праву и дотицаћу се јавних квака и живећу са чињеницом да бих се од њих могао заразити смртоносном болешћу.

Прихватите / цените оно што предлаже ваша ОКП мисао

Важност овога је у томе да се не противимо мисли или информацији које она нуди. Признавањем онога што вам ваш ОКП мисао нуди, уместо да јој пружите отпор, ви јој фактички одмах одузимате снагу. Окп мисао је навикла на ваш унутрашњи страх и његово испољавање, а то додаје уље на ватру утицају који ће имати на вас.

Препознајте слабо место у њиховој логици

Свесно препознавање слабих страна ОКП мисли. Верујте себи. Не бисте читали овај текст или тражили другу помоћ да нисте у стању да схватите да вас ваш ОКП води путем који противречи логици и прихваћеним стандардима. Та мисао не би била ОКП мисао када вас не би узнемиравала. Узнемирава вас јер сте препознали да је лажна (бескорисна), али она вас ипак приморава да се понашате онако како она хоће.

Изложите своје мишљење

Сада, мислено приметивши слабу страну ОКП мисли, изложите оно што сматрате истинитим, логичним или општеприхваћеним понашањем у односу на вашу специфичну ОКП мисао.

Верујте свом мишљењу

Ово је само ваше свесно унутрашње изјашњавање да од два постојећа мишљења ви за исправно сматрате ваше. Овде је важно изјавити да нећете додавати уље на ватру вршењем ритуала. У традиционалном ОКП то су обично физички ритуали. Боље да физички радите оно што мислите да је логично. У чистом облику опсесивних мисли (Чисто-О), то су унутрашњи ритуали противљења (ви покушавате да силом одагнате ОКП мисли). Уместо тога, ви се нећете одупријети њиховом присуству.

Живите са неизвесношћу да можда грешите

Ово је кључ за описано реаговање. Иако сте већ изјавили да не верујете у тај сценарио да ће вам се догоди то чиме вам прети ваша ОКП мисао, ако не извршите ритуал, ви морате бити спремни да живите са чињеницом да би се то могло и догодити. Иако не верујете да се последице које вам представља ОКП мисао могу догодити, ако не урадите оно што тражи ОКП и не желите да се оне догоде, ви сте и даље спремни да живете са тим последицама, ако су оне резултат неиспуњавања ритуала. Морате да се ослободите страха негативне стране ОКП мисли (тј. неиспуњавања ритуала) свесним избором да сте спремни живети у неизвесности. Оно што вам говоре ОКП мисли може да буде истина. Запамтите: ваш страх од негативне стране ОКП мисли је снага ОКП мисли. У традиционалном облику ОКП (са физичким ритуалима), живот са неизвесношћу подразумева прихватање последица којима нам прети ОКП мисао, ако не урадимо физичке ритуале које ОКП мисао захтева од нас. Ви не желите ове последице, ви само треба да их се не плашите. Извођење физичког ритуала је ваш сигнал ОКП мисли да се бојите ње (јер се бојите негативне стране коју вам она нуди) и да желите да је отерате. У чистом облику ОКП, живот са неизвесношћу укључује способност да живите са последицама које тај ОКП мисао нуди. Ви заправо не желите ове последице, ви их се једноставно не бојите. Ако их се не бојите, нећете се противити ОКП мисли. Ово противљење ОКП мисли или ваша жеља да је приморате да вас напусти је ваш сигнал за страх (јер се плашите негативне стране коју она нуди). Опет универзална истина гласи: ваш страх и противљење су њена снага. Ви јој одузимате ову снагу  када се не плашите последица којима вас плаши ОКП мисао.

Знам да је то тешко учинити. Знам, јер сам тако и сам живео. Али надам се да ће вам ваше знање о универзалној истини ОКП помоћи да то учините. Схватајући како ваш ОКП функционише и на који начим остварује моћ над вама, ви можете на нов начин да сагледати ОКП и његове мисли. Схвативши да се ваше ОКП мисли хране вашим страхом и да ваш страх потиче од страха од негативне стране (последица) којима вам ОКП прети, моћи ћете да живите са њиховом негативном страном. Другим речима, не желите последице којима вам прети ОКП мисао ако не извршите ритуале, али спремни сте да их не извршавате и да живите са могућношћу да до последица може доћи. Као што већ знате, то одузим снагу ОКП мислима. Покушајте. То што сте до сада радили није вам помогло. Надам се да сам стекао ваше поверење и да верујете да знам о чему причам. Ово је једини начин да се помирите са ОКП.

Примери ЦПИВЖ реаговања

Облик чистих опсесивних ОКП мисли:

– ОКП мисао говори: Ако будем уживао у некој активности, постаћу опседнут њоме и нећу моћи да се зауставим.

– ЦПИВЖ одговор: Хвала ти ОКП-у што си ме обавестио да ћу, ако уживам у некој активности, постати опседнут њоме и нећу моћи да престанем. Ја се не слажем са тим. Верујем да могу да уживам у неким активностима, а да не постанем опседнут тим. Имамо два мишљења. Верујем да сам у праву и нећу вршити унутрашњи ритуал противљења како бих престао да уживам и живећу с чињеницом да могу с времена на време постати опседнут тим делом.

Облик: Чисто опсесивна ОКП мисао

– ОКП мисао: Ви сте лоша особа, јер често размишљате о убијању људи

– Одговор ЦПИВЖ: Хвала ОКП-у што си ми ставио до знања да сам лоша особа, јер се код мене често појављују мисли о убијању људи. Не слажем се с тобом. Верујем да, иако размишљам о убијању људи, то ме не чини лошом особом. Нема ништа лоше у томе што имам такве мисли, немам контролу над њима и не желим да их контролишем. Имамо два мишљења. Верујем да сам у праву и нећу више потхрањивати те мисли противећи им се и живећу са чињеницом да сам можда и лоша особа због ових мисли.

Контекст ОКП мисли није важан, оне не одражавају то какав сте ви човек. Напротив, чињеница да вас то брине показује каква сте особа. Да сте заиста зао човек, мисли о убиству вас не би бринуле.

Морате схватити да ваш осећај кривица због ових мисли чини да им се одупријете, што за њих наравно представља храну, зато: дозволите им да остану у вашој глави.

Ако верујете да сте лоша особа због таквих мисли, осећаћете се кривим због њих, приморавајући вас да им пружите отпор и енергију. Одлучујући фактор је да ако се мисао понавља, а ви је не желите, ви не бисте требали да се осећате кривим због ње. Ако престанете да се осећате кривим због те мисли, одузећете јој моћ.

– Чистo опсесивнa ОКП мисао: Лоша сте особа јер често размишљате о томе да задавите своје дете.

–  ЦПИВЖ одговор: Хвала ти ОКП-у што си ми дао до знања да сам лоша особа због помисли да угушим своје дете. Не слажем се с тобом. Не верујем да ме саме мисли да задавим дете чине лошом особом. То не одражава моје људске особине, немам контролу над тим мислима и не желим да их контролишем. Имамо два мишљења. Верујем да сам у праву и нећу више хранити своје мисли својим противљењем њима и живећу са чињеницом да сам можда заиста лоша особа јер имам те мисли.

–  Важно је прихватити негативну страну ОКП мисли. Када то смогнете учинити, ваш страх од ОКП мисли ће се смањити. Када страх од ОКП мисли прође, одузећете им власт над вама. Више вас неће плашити њихово присуство и нећете имати жељу да их приморате да оду. Кад не желите да оду, оне одлазе. Ово је опет универзална истина ОКП.

Опште прихватање

Широки метод прихватања негативне стране: ви и даље прихватате негативну страну, али уместо да прихватате негативну страну ОКП за сваки посебан случај ОКП мисли, треба да прихватате само једну општу (увек ћете их имати ОКП). Ви признајете да имате ОКП и да ћете увек имати ОКП мисли и да се притом можете осећати добро. Када прихватите ОКП мисли као део себе, уместо да им се противите, ви више не желите да вас напусте јер вас њихово присуство не застрашује. Кад нестане страха и отпора према вашим ОКП мислима, одузимате им извор снаге и оне ће вас напустити. На тај начин сте применили универзалну истину прихватајући ОКП мисли као део себе.

У овом облику прихватања ви не желите да негативна страна ОКП мисли буде истинита, али сте спремни да живите с тим до краја. То значи да је ваш циљ да се избавите од ОКП мисли, али да бисте постигли тај циљ, спремни сте да живите са чињеницом да ћете до краја живота имати ОКП мисли. Опет, универзална истина гласи: да би ваше ОКП мисли нестале, морате да желите да остану.

Како се фокусирати

Када је дошло до моје прекретнице? Када сам одлучио да ћу се усредсредити на свој физички одговор на ОКП мисли, уместо да их прогоним. По први пут у животу сам прихватио чињеницу да ће ове ОКП мисли заувек остати део мог живота (универзална истина).

Чим сам прихватио чињеницу да ће моји ОКП мисли увек бити ту, одмах сам могао да се фокусирам на оно што желим.

Уместо да покушам да игноришем ОКП мисао, учинио сам супротно. То значи да сам уместо покушаја да их се решим размишљањем о нечем другом, почео свесно да се фокусирам на њихово присуство. У вези са ОКП мишљу са читањем, рекао сам себи: „Да, ова ОКП мисао ми је у глави, значи да је све у реду. У сваком случају ћу се усредсредити на материјал“. И успело је. Упалило је јер се нисам интерно одупрао ОКП мисли која је била део мене.

Једноставније речено, ваш мозак не може истовремено да се фокусира на две ствари. Будући да више не изводим ритуал избављања од ОКП мисли, оне су напустиле мој мозак.

Свесно изјављујем да могу срећно коегзистирати са својим ОКП мислима и не бојати их се.

Када страх нестане и ОКП мисли ће такође нестати, јер више немају снаге, не добијају храну.

Ја и мој друг ОКП (наставак)

2 thoughts on “Ја и мој друг ОКП (Опсесивно компулсивни поремећај)

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.