Три минуте

Испоставило се да постоји тако важно правило – правило „три минуте“. Ради и за супружнике и за децу. Када родитељи у породици почну да испуњавају ово правило, примећују да оно се у односима много тога мења набоље.

Правило „прва три минута“ је да дете увек срећете са таком радошћу, као да се срећете са пријатељем којег нисте видели много, много година. И није битно да ли сте се вратили из продавнице у коју сте истрчали по хлеб или сте се вратили кући са посла. Обично све оно што дете жели да подели са вама, оно „изда“ у првим минутима сусрета, управо је зато важно да не пропустите то време.

Лако је препознати оне родитеље који интуитивно следе правило „прва три минута“. На пример, када покупе дете из школе, увек чучну до нивоа његових очију, загрле га кад га сретну и кажу да му недостаје. Док други родитељи једноставно узимају дете за руку и говоре „идемо“ док разговарају телефоном.

Кад се вратите са посла, одмах сву пажњу усмерите детету. Имате неколико минута да седнете поред њега, да питате како је прошао дан и да га саслушате. А после идите на вечеру или да гледате вести.

НИЈЕ ВАЖНА КОЛИЧИНА ВРЕМЕНА, ВЕЋ ЕМОЦИОНАЛНА БЛИСКОСТ

Понекад неколико минута разговора од срца вашем детету значи више него цео дан проведен с вама. То што све време трчимо около заокупљени нечим и забринути сигурно неће учинити нашу децу срећнијом, чак и ако верујемо да то радимо због њих и њихове добробити.

За родитеље и децу израз „време проведено заједно“ има различита значења. За одрасле је довољно да деца само буду с њима када нешто раде код куће или оду у продавницу. Али за децу, „заједничко време“ је да се гледају очи у очи, када родитељи седе поред њих, када одложе мобилне телефоне, искључе мисли о стотинама својих проблема и уопште их не ометају стране ствари. Дете никада неће веровати ако осети да је у тренутку комуникације код родитеља приоритет нешто важније од њега.

Наравно, родитељи немају увек времена на игру са децом, али у тренуцима када имате мало времена, радите само оно што дете жели. Не предлажите им ваше варијанте како провести слободно време. Време брзо пролази и нећете се ни окренути, а ваши синови и кћери ће одрасти, тако да не губите време и почните са њима градити односе поверења сада. Нека вам правило „три минуте“ у том помогне.

Наталија Сиротич

https://m.vk.com/codependence

1 thought on “Три минуте

  1. Повратни пинг: TRI MINUTE… | TAMOiOVDE

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.