„Све знам сама“ или зашто ићи на групе за сазависнике?

Зашто су нам потребне групе самопомоћи за сазависне особе? А које су то уопште групе? Ова и многа друга питања сигурно ће поставити себи рођаци зависника када се први пут сусретну са питањима о методама лечења и рехабилитацији.

„Шта ће мени групе? На крају крајева, немам ја проблем, већ он“ – тако сматра већина. Хајде да размислимо мало.

Зависност је породична болест. Сваки члан породице, на овај или онај начин, умешан је у проблем који се појавио у породичном систему. Психолошки гледано, рођаци пате због зависности свог вољеног и та патња им ствара огромну нелагоду, што значајно утиче на квалитет њиховог живота. Емоционална умешаност у ороблеме зависнe особe и сопствено нестабилно емоционално стање онемогућавају нас да помогнемо себи и другим члановима породице да се избаве неефикасних начина понашања. Као резултат, добијамо зависну личност и личност која је емоционално и психолошки подељена у себи. Групе за сазависнике окупљају људи уједињене одређеном особинама, чија је главна сврха ослобађање чланова од зависности повезане са утицајем одређене особе на њих (најчешће је то зависник) и развијање здравих конструктивних односа. Другим речима: група узајамне помоћи је група људи чији су ближњи зависни од алкохола, дроге, коцкања итд.

Групе узајамне помоћи за сазависне особе омогућавају размену својих искустава и страхова у пријатној, удобној и најважније безбедној атмосфери, која омогућава да се емоционално растерете и обогате искуством других људи који иду истим путем. Група је као неки појас за спасавање у кризним временима и тешким животним ситуацијама. У процесу групног рада, сваки учесник добија пртљаг знања и информација о проблему зависности и сазависности, што ће омогућити изградњу конструктивних односа са блиским човеком.

Групе су анонимне и бесплатне. Вођа групе може да буде квалификовани психолог, социјални радник, волонтер.

https://www.b17.ru/article/143566/

Jош текстова на тему сазависности.


Пријавите се на онлајн групе за сазависнике на тел. вибер: 0648001083

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.