Кроз своје веру у човека можете да посведочите и да Бог тако верује њега

Алкохолизам, као и наркоманија, као разврат, као безакоња, углавном се рађа из осећаја инфериорности и из покушаја да се та инфериорност заборави, затрпа или замени нечим. Морамо наћи неки начин да човеку дамо, ма какав он био, свест о његовој важности, достојанству.

<…>

Ако кроз своје веровање у човека можете да му пренесете да Бог може да верује у њега, можете му помоћи. Још мислим да је немогуће од њега створити религиозну особу путем убеђивања. Можда једноставно немам ту вештину, али то је моје уверење.

Срео сам огроман број људи, вероватно неких сто хиљада људи, са којм сам разговарао за ових четрдесет година мог свештенства, и дошао сам до убеђења да је главна тема следећа: човек мора да верује у себе. Све остало је плева. У тренутку када човек поверује у себе – не на глуп начин типа: „Ја могу све“, већ другачије – „у мени постоји нешто толико вредно, толико свето да то морам да штитим, негујем и узрастам!“ – тада му је све могуће. А док човек не верује у себе, тј. све док није пронашао особу која му верује до краја, а то значи да може да посведочити и да Бог тако верује, не може то постићи“.

Митрополит Антоније Сурошки

Разговор „О молитви Господњој“. Москва, 15. маја 1987

1 thought on “Кроз своје веру у човека можете да посведочите и да Бог тако верује њега

  1. Нина

    Кад је од Бога мора бити лепо,вредно и према томе мораш бити одговоран.Живот је од Бога,а Бог је унутар човека,унутар себе га носиш .Љубављу према Њему волиш и себе,или љубављу према себи волиш и Њега.

    Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.