НЕ МОРАТЕ да се слажете са мном

Како разговарати са наркоманом о његовој болести?

Већ неколико дана живим и размишљам о фрази Екатерине Савине коју сам чула на лекцији „Православне групе за сазависнике“: „Ја сматрам да си ти болестан, али ти НЕ МОРАШ да се слажеш са мном“.

Господе помилуј, стварно нико није дужан да се слаже са мном. Откуд таква чудна самоувереност у мојој души да сви мисле као ја. Или би бар требали да прихвате моје мишљење.

Поделила сам ову фразу са клијенткињом. Била је огорчена: „Не, ја морам да докажем мужу да је болестан“. Почела сам да се нервирам, да јој доказујем да сам у праву. И зауставила се, јер се ни она НЕ МОРА слагати са мном.

Док идем кући са породицом, на улазу срећемо жену која већ две године проси унаоколо за разне потребе: унук јој је болестан, син јој је оперисан, прележала је корону… Кажем јој: „Извините, не верујем вам!“ А моја мајкаа јој даје новац. Бура негодовања у мени: зашто спонзорисати алкохолизам? Али майка НЕ МОРА да се слаже са мном.

Када је опет један од рехабилитаната Заледејевског центра зажелео да прекине рехабилитацију код нас. Говорим му да на тај начин умногом смањује шансе да остане жив, здрав и трезан. И моје искуство ми говори да сам у праву. Али он НЕ МОРА да се сложи са мном.

Између мене и другог човека постоји граница, зид. Ја доносим одлуке на својој страни, он на својој. Мислим да овај зид има врата, капију и живу ограду у односу са одређеним људима, у одређено време.

Од сада ову мисао узимам као формулу за поштовање других. Људи НЕ МОРАЈУ да се слажу са мном.

Моја осећања у вези с овим:

Изненађење – навикла сам да мислим да се људи слажу са мном.

Озбиљност – морам да се навикавам на нешто ново.

Осетљивост – према свим тим људима са којима ћу разговарати са ове позиције: „имам своје мишљење, али ви не морате да се сложите са њим.“

!! Можете почети да учите да поштујете избор друге особе, да штитите своје границе и да не нарушавате туђе – одмах сада, на нашој православној интернет групи за сазависне особе. За детаље пишите на Месинџер… (Или на тел. вибер 064/8001083 прим.прев.)

П.С. Шерујте чланак да не бисте изгубили корисну информацију.

Извор

2 thoughts on “НЕ МОРАТЕ да се слажете са мном

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.