Питање смрити и живота – Ирвин Јалом

Синоћ сам се чудом нашао на Zoom видео конференцији – интервју је давао Ирвин Иалом, познати психијатар, психотерапеут и писац, заслужни професор на Универзитету Станфорд. Интервју у организацији једне холандске образовне институције, позиву је присуствовало 5000 професионалаца из целог света.

Попут истинског научника, Јалом иде у својим истраживањима до краја. Тренутно има 89 година, не тако давно је чудом преживео снажан срчани удар миокарда, спокојно говори о сопственој смрти настављајући да ради са клијентима и пише своју следећу књигу. Пре годину дана је сахранио супругу коју је упознао када је имао петнаест година. Последњих месеци њеног живота били су апсолутно нераздвојни и заједно су писали Њихову књигу. Наизменично пишући поглавља о томе како она и он доживљавају њен предстојећи одлазак. Као што је Ирвин јуче рекао на састанку: „књигу смо назвали „А Matter of Death and Life“, парафразирајући познату енглеску фразу А Matter of Life and Death – питање живота и смрти, пошто књига говори о њеној смрти и мом животу“.

У закључку наводим цитат који ме је дубоко шокирао: „Чак и за мене, убеђеног атеисту, идеја „поновног сједињења са Мерилин“ је постала изузетно важна, ослобађа ме дела мог сопственог страха смрти. „Will be where she is even though this place is nowhere! (Бићу тамо где је она, чак и знајући да ово место не постоји.) Чак и сама та мисао ми даје душевни покој и врло дубоко разумевање зашто су религије толико важне – све религије, широм света – дају ово олакшање.“ Крај цитата.
Слушам овог невероватно храброг човека и схватам да је то доказао читавим својим животом и да ће доказивати до последњег даха, да је Љубав јача од Смрти!
Нека тако буде.
Саргеј Еремин са ФБ.

Интервју се може купити овде

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.