Ентони Хопкинс – најпознатији анонимни алкохоличар

Ентони Хопкинс се спрема да обележи јединствену годишњицу – 44 године потпуне трезвености. Вест је објавио часопис „People“. Он сада може са пуном одговорношћу да изјави да је „срећан што је алкохоличар“. Пре 44 године сер Ентони попио је своју задњу чашицу и од тада ни једном није окусио алкохол. Захваљујући алкохолу, присећајући се говори Хопкинс, он је сво време стајао на ивици понора, знајући да у сваком тренутку може у њега да завири. Каже да је могао да дозволи себи да буде природно чудовиште, тј да буде оно што јесте и да уз то живи духовним животом.

Глумац се не придржава баш строго једног од главних принципа неорганизоване организације удружења Анонимних Алкохоличара (АА), чији је члан већ 45 година, а то је принцип анонимности. Он радо прича о томе како оставити пијанство. Неколико година је безуспешно посећивао састанке Анонимних Алкохоличара – поново се опијао и на крају се нашао у наркотичкој клиници. Истерали су га из позоришта, оставила га је жена, почео је да се буди на непознатим местима за воланом, дрхтећи од страха. И онда се десило „чудо“.

Хопкинс сматра да је његов задатак да буде „апостол“ – да доноси вест до оних „који још увек пате“. Управо зато с времена на време јавно говори о том како за алкохоличаре излаз постоји. Није обавезно да човек полуди и умре од алкохола.

Хопкинс учествује на састанцима АА, проводи сусрете у својству спикера, комуницирајући телефоном с онима који желе да оставе пиће и одговара на писма. Раније су му писали алкохоличари из целог света, обичном поштом, а сада сер Ентони одговара преко интернета.

Е. Хопкинс посећује групе АА и у Холивуду, где такође долазе многе познате личности. Тамо никога не збуњује кружок великих звезда увек трезних алкохоличара. На те групу АА у Америци иде и Джони Деп који још увек пати од повремених рецидива. У Америци према удружењу Анонимних Алкохоличара се односе са великим поштовањем схватајући какво добро та, рекло би се, веома чудна организација чини друштву спасавајући неизлечиво болесние алкохоличаре.

У своје време случајан сусрет с једном од сестара АА открио је Ентони Хопкинсу пут спасења од алкохола и вери у Бога: „Алкохол само што ме није уништио. Да нисам тада оставио, ваљао бих се сада негде у Мексику. У најбољем случају негде испод моста, у најгорем затрпан испод кактуса. Алкохол ме чинио лошим глумцем, лошим мужем, лошим оцем. А ја сам пио и нисам могао да престанем. Као да се демон био уселио у мене. А онда се десило чудо. Просветљење. Десило се то у Лос Анђелесу. Са мном на улици је започела разговор једна непозната жена. Не мислим да ме препознала јер сам веома лоше изгледао. Сажалила се на пијаницу“ Рекла му је кратко: „Све је врло просто, брат мој – веруј у Бога“. После тог случајног сусрета сам се замислио. И једном, уместо да излијем у себе садржину наредне флаше, погледао сам у небо и рекао: „Господе ако те има, помози ми!“. То се може рећи , ако хоћете, да је била молитва. Тог трена, одједном, јасно сам схватио да сам грешио. Био сам сигуран да ћу изаћи на крај са својим проблемима, да ми не треба ничија помоћ. Кајем се, грешио сам. Глумац је назвао бившег свештеника, психијатра, члана Анонимних Алкохоличара. „Питао сам га зашто је изашао из цркве? Одговорио је да је изгубио веру. Онда сам га питао: а зашто ја морам да верујем у Бога, ако ти свештеник не верујеш? А он је одговорио да верује. И објаснио да је поново нашао веру комуницирајући на састанцима Анонимних Алкохоличара с таквима као ја. Дао ми је савет: „Ништа не можеш да изгубиш, а горе неће бити – покушај. Ако не успе онда настави да уништаваш себе!“ И успело је. Вера живи у мени, а то је главно. Она ми је помогла да оставим пијанство. Прочитао сам много књига о религији и схватио шта мене лично привлачи у њој. Мени се не свиђа одређеност. А свака наука представља неку тачност, признаје исправност само једног одговора или решења. А ја желим да верујем у чудо, чију саму могућност наука негира.“

Узгред речено, своју другу жену Дженифер, с којом је Хопкинс живео 29 година, срео је на састанку Удружења  Анонимних Алкохоличара. На почеку су заједно имали рецидиве због чега су доспевали на наркологију, поново се враћали у АА и на крају су обоје престали да пију. Ентони Хопкинс се касније развео. Тужно, али такав је живот. Сада је од свих поштовани, легендарни Ентони Хопкинс, у трећем браку и срећан је.

Ако верујмо у чудо, тврди Ентони Хопкинс, који већ 44 године не пије, чудо ће обавезно и да се деси, као што је било у случају с њим.

https://vk.com/wall-18869167_6849

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.