Све што ме не убије, чини ме јачим!

Све што ме не убије, чини ме јачим! Тo је рекао Ниче, онда је полудео, а затим и умро. Зато што су то лепе речи, али неистина.

Све што нас не убије тог момента, убија нас помало, неприметно. Убија нашу доброту и поверење. Нежност и искреност. Отвореност, штедрост, ведар поглед и меко срце…. Превара, издаја, ниски поступци, незахвалност, немилосрдност, неправда, могу да нас убију не одмах, већ полако, кап по кап. Истрпећемо, издржаћемо, рана ће зарасти, али ће ожиљак да остане – кожа ће огрубети. И тако постепено том кожом ћеш зарасти, сам не приметивши како се то десило?

И можемо себе тешити – постао сам јачи! Да. Али у души се још једна струна покидала, још један кристални звончић је утихнуо. Нешто или неко је тамо умро у души – добра вила или мали анђео који су били део нас.

И више не знаш тачно како треба да одговориш на ударац. Како на немилосрдну реч. Како да узвратиш, ако је потребно. И тачно знаш да они могу да ударе – просто онако, низашто или уместо захвалности. И нимало се томе не чудиш. Навикао си се. И научио си да трпиш или да се браниш.

Али нешто неповратно губиш са сваким ударцем, издајом, разочарењем. Нешто што заувек одлази и умире. И постајеш јачи, да – али на рачун других важних особина.

Све што ме не убије, убија ме, али полако. А чини ме јачим или безосећајнијим? – ко зна.

Добро би било да има мање тога што убија. И оних који убијају исто – зато што су они свеједно убице, убице туђих нежних душа и добрих порива.

Анна Кирjaнова

https://www.stihi.ru/diary/vella3/2019-05-04

2 thoughts on “Све што ме не убије, чини ме јачим!

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.