Како емотивно незрели родитељи утичу на живот своје одрасле деце

Емотивна усамљеност настаје као одговор на недостатак довољне емотивне блискости с другим људима. Она се може појавити у детињству, ако заокупљени собом родитељи не обраћају пажњу на осећаје детета, а може се појавити – у зрелој доби у случају губитка повезаности с људима. Ако тај осећај прати човека током целог његовог живота, онда највероватније у детињству његове емотивне потребе нису биле задовољене у довољној мери.

Деца емотивно незрелих родитеља се често осећају усамљена. Такви родитељи могу изгледати и понашати се потпуно нормално, бринући се о физичком здрављу своје деце и опскрбљујући њихове физичке потребе и безбедност. Ипак, недостатак чврсте емотивне повезаности између родитеља и детета оставља у души детета зјапећу празнину, тамо где би се могао обликовати осећај праве сигурности.

Бол, коју осећа особа када је не примећују други, толико је пак реална као и бол због физичке повреде, само што је она неприметна са стране. Емотивну усамљеност није једноставно видети или описати, пошто је то веома нејасан и сасвим лично осећање. Неко говори о њему као о осећању празнине или осећању као да си сам на целом свету. Неки га зову осећањем егзистенцијалне усамљености, али у њему нема ничег егзистенцијалног. Ако ви осећате емотивну усамљеност, корене проблема треба тражити у породици. Деца нису у стању да примете недостатак емотивне блискости у својим односима са родитељима. Њима је тај појам непознат. И тешко да они могу схватити да су им родитељи емотивно незрели људи. Све што они имају и примећују  јесте осећај унутарње празнине. Управо тако деца осећају усамљеност. У случају с емотивно зрелим родитељем дете се може спасити од тог осећаја просто добивши од одраслог нежност и потврду њихове блискости. Али, ако се ваш родитељ бојао дубљих осећања, блискијих односа, могуће да сте често осећали нелагоду и стид због тога што вам је неопходна подршка.

Одрастајући, деца емотивно незрелих родитеља настављају да осећају унутрашњу празнину, чак ако чисто споља они воде нормалан живот одрасле особе. Усамљеност може постати њихов сапутник и у каснијим годинама, ако несвесно одаберу односе који нису у стању да им обезбеде и задовоље њихову потребу за чврстом емотивном повезаношћу. Они могу добити образовање, наћи посао, женити се или удати и одгојити децу, али ће их и даље пратити дубок осећај емотивне изолованости.

Линдси К. Гибсон „Одрасла деца емотивно незрелих родитеља“

1 thought on “Како емотивно незрели родитељи утичу на живот своје одрасле деце

  1. Повратни пинг: UNUTRAŠNJA PRAZNINA… | TAMOiOVDE

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.