Отвореност или затвореност система. Зависност: породична болест

Породични систем може бити отворен за нове идеје, правила, људе, за било какву нову информацији. Такође, систем може да буде потпуно затворен, замрзнут и окоштао. У затвореном систему се ништа не мења, све се одвија по одавно установљеним правилима. Само се акумулирају незадовољство, бол, болести и трагедије. Живот куца на врата замрзнутог система у виду болнести, али породица не чује важне сигнале и не мења се. Као што је говорио један психолог, удар судбине у чело значи да шутирање у задњицу није донело плода.

Узмимо као пример наркоманију. То је сигнал да су у породици лоши односи између мајке и оца. Нема љубави и међусобног прихватања, напротив, има много контроле. Свако на силу покушава да делује на другог, што сви лоше подносе. Акумулирано је много неисказаног бола. Тај акумулирани бол може даапсорбује у себе једно од деце што се може испољити у виду наркоманије.

Наркоман се налази у стање промењене свести. Самим тим се ослобађа од контроле (притиска), од бола и… цементира породицу. Родитељи који су се одавно налазили у непријатељским или хладно-отуђеним односима, зближавају се, разматрају проблеме наркомана, почињу више да разговарају. Настаје нека илузија нормалних односа. Систем долази у стање равнотеже. Родитељи контролишу наркомана, али и он контролише родитеље својом наркоманијом.

Позитивне повратне везе могу постати изазов замрзнутом дисфункционалном систему, могу сломити овај систем и његова разорна правила, скривена или отворена. Позитивна повратна веза може доћи у облику нових погледа и нових правила. Зато је важно бити отворен за ове информације.

Уколико усвојимо нови поглед на породицу као на систем, отпада потреба за лечењем само „болесног“ члана породице. И задатак постају позитивних промена у систему породице у целини. Тако функционишу нове информације, тако функционише позитивна повратна веза.

Текст из књиге „Зависност породична болест. Како помоћи ближњима“ Валентине Москаљенко, најпознатијег стручњака по питању сазависности у Русији.

ОБАВЕСТ!!!

Ми, људи окупљени око блога „Познај себе“ и Удружења „Зебрице“, „Православни психолог“ покушавамо да помогнемо у расветљавању проблема сазависност. Појам је код нас скоро непознат чак и у неколико познатијих болница за одвикавање од зависности у Београду. Људи немају прилике да чују за термин сазависност, нити козависност (што је један од могућих превода). Фактички не знају од чега „болују“ и нико им о томе не говори. Исти ти људи када чују о сазависности – углавном препознају своје симптоме. Желимо да попунимо ту информативну рупу и учинимо доступном литературу и стручну помоћ. Превод књига и штампање изискује много труда и финансија. Ако неко жели да нам помогне финансијски бићемо захвални. Један од начина да помогнете јесте да у претплати наручите књигу „Зависност пороцична болест“ по цени од 900 дин. Или да купите нашу књигу „Ја га волим..“, у којој се такође говори на тему сазависности. Хвала на разумевању.

Цитата Валентине Москаљенко: – Најлепша вест се састоји у томе што се сазависност успешно лечи! Иначе не бих писала ову књигу. Моја замисао се састоји у томе да заинтересујем читаоца, да му помогнем да постане свестан присутства код себе сазависности и да почне да оздравља – сам или уз нечију помоћ. Како будете могли, драги читаоче.

Контакти:

тел: 064/800-1083

murgvd@gmail.com

zebrice.srbija@gmail.com,

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.