Стајање на исте грабуље. Тужне мисли о терапији односа

По ко зна који пут – на исте грабље…

Омиљена, мени блиска тема – „односи с партнером“, али у исто време, што је и право, та ме тема наводи на тешка размишљања…

………………..

– Па ви сте говорили! – глас… тај исти глас, глух, промукао, као шум воде коју је тренутак раније грчевито испијала.

Млада жена, тек што је изашла из опасних, токсичних односа, у којима је све било – лаж и непоштовање.

– Ви сте говорили да треба бити искрен, да односе треба градити на поверењу и искрености!

Истина, говорила сам… И очигледно је да се нешто непријатно десило…

– Он је отишао, отишао је, као и претходни, опет на тако болан начин… А како је лепо све било почело!

Паметан, лепо смо се разумели, обезбеђен… Како је лепо и паметно говорио! Како се шалио, какве је комплименте давао! Цветала сам поред њега. Смејала сам се, надала! Чак је и страх, да ће ме оставити као непотребну, разбијену играчку… скоро да је и тај страх нестао… Он је био тако… јак и нежан…

И ето, све сам покварила!

Ето, урадила сам све онако како сте ми Ви саветовали – искрено сам му написала да ми се свиђа… Да сам се у претходним односима опекла, да ми је сада најважније да будем сигурна да ме нике не лаже… Да, ако из неког разлога не можемо да наставимо наше односе и да се виђамо, желела бих да то чујем директно, без улизивања и лагања. Да желим да осећам сигурност и поверење. Друго је за мене неприхватљиво. И да се мени чини, да ми имамо шансе…

И… Написао је да ме у потпуности разуме, да се слаже и да и он жели исто то… А следећег дана није дошао да на састанак који смо планирали већ две недеље… Послала сам му поруку: „Шта се догодило?“ Одговорио је: „Заузет сам, објаснити ћу касније“… и то је све…

Следећег дана је избрисао наш чат сна виберу, удаљио је своју страницу са ФБ… Поново су ме оставили…

Наравно, Ви сте желели боље… Али сада ми се чини да је то било погрешно! Требало је, како други уче, показати женственост, незаштићеност, играти на емоције, везати га за себе, дати му могућност да се заљуби, а онда тек „градити зреле односе“!

– Али кад сте заљубљени, кад су код обоје – ружичасте наочаре, како знати да ли је с вама та особа с којом се могу проживети дуге године?

– Да! Знам да ћете Ви да кажете: „Очигледно да он није био – тај“. Али ја нисам имала прилике, разумете ли? Није било прилике да сазнам да ли је он тај или није! Мушкарац, ако није заљубљен, није спреман да гради односе. А да би се заљубио, нисам смела да га плашим својом искреношћу и својим жељама!

То што сте ми помогли да завршим претходне односе, да их преживим – за то вам хвала. Али сада… ја ћу сада да пођем на курс „Како привући мушкарца својих снова“.

………………….

психолог Лариса Тишанскаја

Седим, обгрливши се рукама. Тешком ми је, утучена сам и… болно. Човек хоће односе – било какве. Не само оне, у којима неће бити страдања. Кида свеже завоје и поново трчи у бој. Не може да чека, и не жели да чека моменат када неће бити ни потребно „борити се за срећу“. Време… Сувише брзо пролази и сувише је кратак људски век… Ја не могу да јој гарантујем да ће она срести онога ко ће јој дати љубав, разумевање, подршку…

Шта остаје? Само чекати тог клијента, њега, или другог, са сличним ранама. И отпуштати, чим се бол умањи. И молити онога, у кога он верује, да се следећи пут све другачије заврши…

https://www.b17.ru/article/94132/

1 thought on “Стајање на исте грабуље. Тужне мисли о терапији односа

 1. Анонимни

  Била једном једна предивна Принцеза. Била је заиста лепа, добра и паметна, и имала је тату краља, који ју је волео. Једног дана, краљ се спремао да иде у далеку земљу, и на поласку, рекао је својој ћеркици која га је загрлила:
  – Не тугуј, моја вољена кћери, ја ћу се скоро вратити и никада, никада те нећу оставити.
  И отишао је. И није се вратио. Остао је тамо у далекој земљи. Било је чак и гласина, да се он тамо оженио са краљицом те стране земље, и да је добио нову ћерку, такође веома вољену.
  А наша Принцеза је расла, све је имала, осим тате краља. Дошло је време, и ка предивној Принцези су почели долазити на упознавање предивни младићи из свих крајева света.
  И сваком принцу Принцеза је постављала питање:
  – Ти мене никада нећеш оставити?
  – Не наравно, ко тебе може оставити, ти си најлепша од свих, – одговарао јој је принц, и населио се у дворац, чекајући венчање.
  Али сваког дана, ујутру и увече, Принцеза је долазила свом изабранику и гледала му у очи, питајући га поново и поново – ти ме нећеш оставити? нећеш оставити? нећеш отићи?
  Треба ли рећи, да се на крају крајева принц спремио и брзо отишао, не дочекавши следеће јутро, зато што… па, зато што је из неког разлога принчевима то било тешко.
  Једног дана поред замка је пролазио скитајући чаробњак, видео је Принцезу и просто јој намигнуо. А можда, и не просто, већ је намигнуо чаробно.
  -А ти ме никада нећеш напустити? – као и обично, узнемирено га је питала Принцеза.
  -Како то. – одговорио је путник, разгледајући изношену магичну карту. –Ја баш то и намеравам да урадим. Одмах ћу отићи.
  И оставио ју је, али из неког разлога Принцези от тога уопште није био лоше. Њен живот је текао како је текао, у башти су цветале руже, певале птице, звезде су ноћу падале у прозору њене спаваће собе.
  И ускоро се чаробњак вратио. Он је био први, који се вратио.
  – И шта, недостајао сам ти? – питао је он.
  – Не баш много, – часно је признала Принцеза.
  – Знаш, морам те опет оставити, – рекао је он Принцези. – Ја сам чаробњак скитница. Али ти можеш поћи са мном.
  И Принцеза се спаковала и отишла са њим.
  Од тада их виђају у најразличитијим земљама и градовима заједно, и, кажу, да обоје изгледају срећно. И потпуно чаробно.

  Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.