ПРАВА ЉУБАВ – тајне љубави пре брака и у браку – Од аутора

Аутор: Дмитриј Семеник

Животу можемо приступити на два начина: детињасто или пак као одрасла особа, што неће пуно зависти од тога колико реално имамо година.

Ако је реч о детињастом приступу, онда се радујемо поклонима које нам живот даје и халапљиво их једемо као дете бомбоне, а када нам задаје ударце, тада плачемо. Међутим, сами не чинимо ништа како би удараца било мање, а поклона више.

Када му приступамо као одрасла особа, тада преузимамо одговорност за свој живот. Свесни смо тога да су и ударци и поклони последице наших сопствених поступака: узимамо кормило живота у своје руке и усмеравамо свој брод куда желимо.

Наравно да је ефикасније ако му приступамо као одрасла особа.

Сви се слажу с тим да је љубав највреднија у нашим животима. Међутим, за људе који суштински разумеју то – она је уједно и крајњи циљ постојања. Због тога је веома важно односити се и према љубави као одрасла особа. Треба схватити колико много зависи од нас да бисмо припремили себе за љубав, препознали је када дође и сачували од свих опасности.

Ова књига треба да помогне управо у томе. Љубав је чудо и тајна која још увек није откривена до краја. Али ипак, колико је то могуће, покушаћемо да нађемо одговор на питање шта је то љубав и по чему се разликује од онога чиме је често заменимо – заљубљености, страсти и љубавне зависности. Покушаћемо да откријемо законе љубави – шта доприноси њеном појављивању и зашто умире. Причаћемо о ономе о чему данас мало људи зна – о томе шта је то породица, јер управо је она место где се може достићи врхунац праве љубави.

Ако на време прочитате књигу и наоружате се оним што је у њој написано, моћи ћете да избегнете многе болне грешке. И ваша будућа породица ће имати много више шанси да преживи све и буде срећна, као и да представља место где живи Љубав.

Књига је написана на основу материјала са интернет сајта „Права љубав“ („Настоящая любовь“) (realove.ru). Сајт је некомерцијалан и направљен је како би помогао људима да науче да воле. Заиста, у наше време је тешко наћи поуздане информације о томе шта је то љубав и како волети. Кроз медије се шире изопачене представе о тим важним појмовима. Управо ти изопачени појмови воде људе у патњу и ка краху везе. Многи људи сматрају да је управо патња неодвојиви сапутник љубави.

Али, то уопште није истина! Права љубав је радост и снага. И, практично, било који човек, ослањајући се на истинске представе, може пронаћи праву љубав.

За одговоре на питања о љубави обратили смо се не само специјалистима (психолозима, свештеницима), већ и људима других професија, за које знамо да љубав постоји у њиховим животима. Међутим, то није било каква љубав, она је резултат њихових истинских представа о љубави и уједно њиховог живота.

Потрудили смо се да обрадимо тему љубави колико је могуће дубље и у исто време да материјал буде једноставан и доступан. Сајт „Права љубав“ („realove.ru“) читају и тинејџери и старији људи. Судећи према стотинама прегледа, ови текстови заиста помажу људима да избегавају грешке или да разумеју узроке неуспеха.

Било би добро сваком пару младенаца поклонити ову књигу, уколико раније нису имали прилике да је прочитају. Сматрамо да би се катастрофална статистика развода, непотпуних породица и несрећне деце, тиме бар мало променила на боље. То су и даље још увек само снови. Међутим, ви можете, ако вам се књига допадне, да купите још неколико примерака и да их поклоните вама блиским младим људима, који тек треба да граде породицу или су се тек недавно венчали.

***

Ови сајтови су плод несебичног рада много људи, обједињених једним духом и добрим циљем. И, ако смо успели у томе, онда је то управо због тога.

Захваљујем свима онима чије ћете приче и речи прочитати у њој, а такође, и онима који су помагали у интервјуисању и обради интервјуа: Марији Љевиној, Олги Тељновој, Наталији Бухашејевој, Еми Макоевој и многим другим пријатељима и помоћницима.

Позивамо вас да посетите наше сајтове:

  • realove.ru („Права љубав“)[1]
  • perejit.ru (сајт о преживљавању растанка)
  • zagovor.ru (сајт о последицама чини и магије, бајања, гатања)

На горе поменутим сајтовима можете да проширите ваша схватања стечена читањем ове књиге, а ако желите можете и да се придружите тиму оних захваљујући чијем раду и постоје ови пројекти.

Шта је то љубав?

         Постоји велика забуна по питању тога шта је то љубав. Притом, она се није појавила данас, већ се неколико векова градила брижљивим трудом талентованих песника, писаца и музичара. Створен је читав култ несрећне љубави, болне љубави, љубави-страсти. Нису сви читали Шекспира, али су сви чули за тужну причу о Ромеу и Јулији и сви мисле да је у њој реч о љубави. Ако би питали младе људе на улици: „Да ли је страст нешто лепо? Желите ли да доживите да вас обузме страст?“, вероватно би барем половина одговорила „Да“.

Сви који су одговорили са „Да“ биће несрећни у љубави све док не промене свој однос према тим питањима. Управо због тога што већина људи у узрасту када ступају у брак, односно, при стварању породице, има заблуде о љубави и браку, стопа развода је чак 90%  у току првих десет година брака.

Хајде за почетак да признамо очигледну чињеницу: није свака привлачност према особи супротног пола љубав. На крају крајева, сви су упознати с врстама привлачности међу људима које су условљени најразличитијим разлозима. На пример:

  • тежња да се добије љубав, пажња и усхићење од стране другог човека,
  • сексуална привлачност,
  • жеља да од друге особе добијемо дио њених материјалних добара,
  • сујетна жеља да други завиде нашој блискости с том особом.

Ништа од наведеног није љубав, али може довољно снажно да нас привуче и веже за ту особу. Веома је важно називати ствари својим именима и не називати љубављу оно што она није.

То, што поједине новинарке ткз. женских магазина, а несрећне у свом приватном животу, називају лепом речју „страст“, а девојчице-тинејџерке „безумна љубав“, за то психолози користе не баш тако лепу фразу – „љубавна зависност“. Љубавна зависност није врста љубави, већ врста душевне болести која стоји у истом реду заједно с алкохолизмом, наркоманијом и коцкањем. Лечење ове зависности је слично лечењу других зависности у чију деструктивност нико не сумња. Психотерапеути су чак осмислили и термин „љубохолизам“ аналогно са алкохолизам.

Веома је важно схватити шта је добро, а шта лоше. Или тачније речено, од чега је човеку добро, а од чега лоше. Вероватно сви схватају да је слобода добра, а њено одсуство далеко горе. Страст је, као снажна жеља праћена болом, управо то што слободног човека лишава слободе, чинећи га зависним од ових или оних спољашњих околности. Слободан је само онај човек који је слободан од страсти.

Руски језик је, заиста, велики и корисно је добро га познавати. Да ли знате да реч „страст“ у руском језику не значи само жеља, већ и „патња“? У називу филма Мел Гибсона „Христове Страсти“, ораторијуму Баха „Страсти по Матеју“, „Страсти по Јовану“ реч „страст“ се употребљава, управо, у значењу „патња“. То уопште није случајност. То је схватање животног закона који се огледа у језику: страст је увек повезана с патњом. Где је страст, ту је и патња. Ако у односу између двоје људи има много бола и патње, онда ту највероватније није у питању љубав, већ љубавна зависност.

            Дакле, страст (љубавна зависност) је нељубав, неслобода и патња.

            Како препознати код себе симптоме љубавне зависности?

Осећај „ја не могу да живим без тог човека“ и „ја не могу бити срећан без те особе“ је симптом зависности. Љубав је слобода. Људи могу бити заједно или не, могу се чак и растати заувек, али човеку који воли је већ добро због тога што вољена особа постоји.

Зависан човек очекује од односа „љубави“ да га тај однос учини срећним. Међутим, нико други, осим нас самих, не може да нас учини срећним или несрећеним. Зависна особа, заиста, у вези не налази срећу. Такву особу већину времена муче немири, страхови, сумње, љубомора и љутња према „вољеној“ особи. Из тог разлога је та особа и зависна, што зависи од сваког погледа „вољеног“, његовог тона и речи. Недуго након почетка везе зависнику она доноси претежно мучење. Већи део времена је у депресији, здравље му се погоршава и на послу иде све горе.

Најпријатнији моменат у животу зависника је ишчекивање сусрета: слично је еуфорији која се јавља код алкохоличара пре него што окуси алкохол. Међутим, та еуфорија се скоро увек завршава разочарањем. Доза љубави која је потребна „љубохолику“ стално расте, а „донор“ није у стању да је бесконачно повећава. Он почиње да ограничава „дозу“, а на крају бежи спасавајући се од такве лажне љубави…

Дмитриј Семеник

Да би човек склон зависности истински заволео, неопходно је да превазиђе те страсти које леже у основи његове зависности. Најчешће је реч о страсти егоизма и самољубља. Самољубље је супротно истинској љубави према себи. Најчешћи узрок егоизма човека, јесте егоизам родитеља који му у детињству нису пружили љубав. Да би такав човек превазишао свој егоизам, неопходно је да у било којим односима (боље је да то нису љубавни), научи да не буде паразит, већ „донор“, да научи да даје љубав, топлоту и све то што и он сам жели да добије. Тада ће се десити чудо – извор љубави у његовом срцу ће се упалити. Човек ће престати да зависи од љубави других људи и постаће заиста слободан. Тек тада ће бити спреман да истински воли.

[1] На српском постоје тренутно само понеки текстови преведени на сајту https://poznajsebe.wordpress.com/ Планирамо да после превода књига код нас у Србији урадимо сличне сајтове као и у Русији – прим. прев.

Превод: Катарина Полић

1 thought on “ПРАВА ЉУБАВ – тајне љубави пре брака и у браку – Од аутора

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.