Емоције и трезвеност


Из књиге  Дмитрија Семеника – Управљање негативном емоцијама

Трезвеност је способност човека да се приближи објективном погледу на себе, на људе који га окружују и околности,  те да на основу тога доноси оптималне одлуке.

Емоционалност и трезвеност су два супротна стања. Што је више једног, то је мање другог и ту нема изузетака.

Ако преовлађују емоције, човек није у стању да доноси здраве одлуке, одлуке у своју корист. Неки људи доносе превише одлука под утицајем емоција и онда им све у животу иде наопако. Психолог Михаил Хасмински у свом чланку за наш сајт http://www.perejit.ru прецизно је упоредио емоције са „пијаним капетаном“. Да ли ће брод којим управља „пијани капетан“ заиста доћи до циља?

Али, ако побеђује трезвеност или човек макар улаже напор да би она преовладала, онда емоције одступају и, ако су то биле негативне емоције, његово стање се значајно поправља.

Ми бисмо издвојили три степена трезвености.

1. Одсуство трезвености

Човек верује својим лажним мислима које га обузимају.

2. Трезвен поглед уз неспосбност управљања својим стањем

Човек не верује лажним мислима које га обузимају, али нема снаге да им се супротстави.

3. Трезвени поглед уз способност управљања својим стањем

Човек успешно одбацује лажне мисли.

На пример, банална ситуација: наш ближњи тренутно није код куће и не можемо да ступимо с њим у контакт. Веома страхујуемо за њега. На памет нам падају разне опасности. То је прва етапа.

Брига нас мучи истим интензитетом, али ми разумемо да узрок није реална опасност, већ наша забринутост, тј. наши унутрашњи проблеми. Постајемо свесни да су мисли које нас нападају лажне. Овде су могући покушаји супротстављања тим мислима, али безуспешно. То је друга етапа.

Чим почне да нас мучи забринутост, користимо ове или оне методе да бисмо прогнали лажне мисли и постижемо успех. То је трећа етапа.

Куповином наших књига ви помажете наш пројекат. 

Хоћу поручити књигу

2 thoughts on “Емоције и трезвеност

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.