Како изгледа човек који вас не воли

Bez-imeni-1-vosstanovleno-818-825x510.jpgШта је то „нељубав“.

Нељубав – то је када се не смемо да сметамо другом. Не смемо причати, смејати се или грлити. Не сме се причати о својим осећањима – то су глупости, а не осећања. Не сме се нешто тражити – треба разумети да је сада тешка ситуација. И уопште, шта ће ти то? Не сме се рачунати на помоћ, одрасли људи се сами морају снаћи. Чак и да им је пет година, то је већ солидна доб – а камоли тридесет пет, што је већ старост. И какво украшавање у тим поодмаклим годинама.

Нељубав – то је када те не грде нарочито, али те и не хвале. Не примећују те. Када ти је непријатно да једеш испред блиске особе, јер ти може замерити да много једеш. А храну коју ти припремиш, човек поједе и ништа не каже. И не примећује твој труд када се спремиш и цвеће у вазу ставиш. Нељубав је када се ништа не сме. Када га нервираш, сметаш, досађујеш, говориш глупости, седи мирно у ћошку и чекај кад ће те извести у шетњу. И не цвили, не жали се, не цмиздри – мирно седи и чекај. Када неће да се заузму за тебе него ти кажу: сам си крив! – то је, такође, нељубав.

Нељубав је – када ништа не поклањају. Кад им је жао да троше новац на тебе – то је нељубав. То није мржња. То је понекад још горе, зато што мрзе због нечега, из зависти нпр. И ми можемо отићи или да узвратимо. А не воле – просто тако. Иако кажу: „Ма волим те ја, само откачи се. Опет ти о свом!“ То и јесте – нељубав. И од ње се умире. Нарочито старци, деца и пси. И одрасли људи који су незаштићени и осетљиви. Нељубав човека чини плашљивим, неспретним, затвореним и ружним; боји се да ће све покварити, да ће засметати, да ће неког изнервирати… Ту се ништа не може урадити, а ако се има снаге – треба отићи, макар и са завежљајем о штапу. Или бар јасно схватити да је то – нељубав. Не љубав!

Аутор: психолог Анна Кирјанова

превела Светлана ВеселиновићКуповином наших књига ви помажете наш пројекат. 

Хоћу поручити књигу

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.