Васпитана сазависност – из књиге „Ја га волим…“

 Књига намењена Породици и пријатељима алкохолчара и наркомана

Људи често имају склоност ка сазависности због одређеног начина породичног васпитања. Присетимо се стога свог детињства и породице у којој смо одрасли да бисмо покушали да схватимо одакле потиче наша сазависност. Наша намера овде, наравно, није да критикујемо своје родитеље и њихове васпитне методе – они су нас васпитали најбоље што су могли и, било како било, то је већ учињено. Сада је дошао ред на нас да не стварамо изнова сазависност у својој породици, иако је она постојала у нашем детињству. Као што сте схватили из претходног поглавља, сазависност је, пре свега, претерана одговорност и неодговорност у исто време.

 • Ако вас је у детињству пратило будно око бабе или мајке, које је контролисало сваки ваш корак;
 • ако вам нису допуштали да погрешите (да паднете и разбијете колено, да уквасите ноге или да добијете двојку у школи) без ужаса на лицу родитеља;
 • ако је ваша несмотреност била узрок њиховог бола и нису вам дозвољавали да исправите грешку него су уместо тога, да би код вас изазивали стид, говорили: „Види како се тата насекирао!“;
 • ако сте схватили да су вас волели због ваших петица или умиљатости, а одбацивали због двојки и ваших покушаја самосталности: „У нашој породици то тако не може!“;
 • ако вам нису дозвољавали да плачете, да се плашите и говорили су: „Не цмиздри,
  престани да се стално нешто жалиш!“;
 • ако су у породици постојале тајне о којима нисте имали с ким да поразговарате:
  „Али бако…? – „Мила, тата је стварно уморан!“

У том случају сте, вероватно, повукли из породице предиспозицију за сазависност. Ја сам само насумично набројала неке од карактеристика сазависних односа деце и родитеља, мада постоје и друге. Касније ћемо детаљније говорити о томе, али сада је важно да схватимо шта смо то научили у породици што је проузроковало сазависност. С обзиром на то да је одраслом човеку тешко да критички гледа на животне принципе и правила усвојене у детињству, он их „прећутно“ сматра за исправне: „Тако ме је мама научила!“. Али, не би требало све чему вас је мајка научила примењивати у пракси. Она је жив човек и могла је да погреши.

Постоји, такође, и склоност ка сазависности која је у вези са изврнутим схватањем одређених елемената у хришћанству. На пример, јединство у љубави према Богу – „да сви једно буду… (Јов. 17, 21) “ – постаје аргумент за тесну повезаност детета и родитеља, као да су још увек повезани пупчаном врпцом. Дететова личност се развија једнострано, пошто су „другу страну“ испунили собом мајка или отац. Петогодишња девојчица је спавала са мајком у истом кревету и није могла да заспи док је мајка не угреје. Кад је имала 16 година, мајка ју је саветовала: „Све ми причај, немој ништа да тајиш, ипак смо ми своје“. Са 30 година ћерка се још увек боји да се уда – „Како да оставим маму, па то би била издаја!“. Или, на пример, помоћ ближњем (погледајте Лука. 10,33-34) се претвара у подстицање зависности када мајка преузима на себе негативне последице употребљавања психоактивних супстанци: улаже огроман напор да извуче сина из затвора, после чега он поново конзумира дрогу. Истинске вредности притом постају средство за манипулацију – једне се истичу, а друге игноришу (мајка помаже сину у невољи, а притом нуди мито). У том случају те вредности нису више хришћанске већ постају њихова супротност: егоцентризам, злоба и лицемерје.

Често се развој сазависности доводи у везу управо са нашим психолошким одвајањем од мајке, које се није одиграло у узрасту од друге до треће године. Тим људима, код којих се успешно заврши ова фаза, касније не могу у потпуности да управљају други људи или ситуације. Они имају довољно целовиту представу о себи. Бивајући у блиским односима са људима, они не престају да буду свесни себе као личности, „не продиру“ у друге људе, нарушавајући њихове личне границе, и штите себе од стапања с другим човеком. Такви људи не губе представу о себи када их критикују и стога, мада нерадо, ипак могу да саслушају критику на свој рачун, не деморалишу се због тога и не мисле: „Ја сам нико и ништа“. Они могу да затраже и да прихвате помоћ, а да се притом не осећају понижено и као дужници. Ако је одвајање било непотпуно, недовршеност те важне фазе у нашем развоју могла је да нас лиши самосвесности, да нас примора да се повучемо у себе и да живимо тако пуни страха, неискрености и зависности.

 

savina-retouch (1)

Јекатерина Савина

Покушаћу да вас ухватим у сазависности. О којој сте породици размишљали када сте читали последњи пасус? Да ли сте, као што смо се договорили, размишљали о вашем детињству и породици или о томе како сада живите и васпитавате своје дете? Бојим се да сте, прочитавши реч „сазависност“ помислили: „Ето зашто је он постао наркоман! Ја сам крива…“. Ако је тако, покушајте мало да се смирите. То је ваша сазависност. Замолила сам вас да размислите о родитељском дому, али ви нисте могли, јер сте сами себи незанимљиви, и одмах сте почели да размишљате о садашњој породици и да тражите узроке зависности свог ближњег… Вратите се, молим вас, на свој живот и покушајте да се разаберете са сопственом сазависношћу. Управо је то кључ за оздрављење целе породице, укључујући и зависника. Али, морате да почнете од себе.

Преводилац Ивана Мунђа

2 thoughts on “Васпитана сазависност – из књиге „Ја га волим…“

  1. Мург Аутор чланка

   Здраво Ивана. Управо преводимо књигу. Превели смо нешто више од трећине. Надамо се да ће за највише два месеца бити цела преведена. Послаћу вам на вашу мејл адресу то што смо превели до сада. Надам се да ће вам бити од помоћи.
   Ако желите да још нешто питате на ту тему, на располагању смо психолог Светлана Продановић и ја. Светлана Продановић такође прати превод књиге, може и хоће да помогне. Свако добро од Господа.

   Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.