Противљење променама

„Постоји једна истина, која је многим терапеутима одавно позната, али о њој не говоре јавно тако често.

Без обзира што је потребно 10 година праксе и хиљаде клијената, да би је открили, већина терапеута не жели да о њој пишу у својим књигама или да је помињу у разговорима.

Која је то истина?

Врло једноставно: клијенти се не мењају све дотле, док не буду морали да то ураде.

Већина клијената чак и ако се мења, раде то уз много бола и малим корацима, настављају да страдају због свог проблема, док год их нека криза не натера да учине избор.

Чак и у време кризе клијент ће да растеже избор до последњег момента. До последњег момента ће да одлаже избор везан за промене.

Одлагаће промене све дотле, док апсолутно не буду истрошене све могућности да их избегну.“

МакМаллин Р.

Свест о сопственим заштитним механизмима је нарочито болна, пре свега зато што постаје јасно од чега су нас они штитили, и шта су сакривали од нас самих.“

Консултант би требао да има у виду да су заштитни механизми потребни човеку, али те заштите је неопходно свесно примењивати и у случајевима када су заиста потребне.

Противљење променама

На први поглед, противљење променама – је најпарадоксалнија појава у процесу консултативања клијента. Заиста, човек је дошао на консултацију да би разрешио свој проблем, тј. да нешто промени. Али, када се нађу пред неопходношћу да те промене учини у свом реалном животу или у себи, он се томе почиње противити, налазећи безбројне разлоге како би сачувао пређашње стање. На самом делу, такво противљење – је сасвим природна етапа на путу промена.

Било који човек, није важно био он клијент или не, стара се да сачува статус-кво све до последњег момента, докле је то могуће. Док у исто то време плаши нас неизвесност будућег која нас држи на опрезу и изазива безбројне бојазни. Имајући у виду и то што, да би саздали нешто ново, били то односи, неке нове навике или нови поглед на свет, најпре је потребно разрушити старе стереотипе. А то већ није само страшно, него и болно.

Р. Ентони пише: „Није важно колика је била ваша жеља да промените живот на боље, настаће време када ћете пожелети да се вратите на старо. С чим је то повезано – с лењошћу или недостатком снаге воље? Не мора да значи. Повлачење је својствено свима. Свако од нас се противи значајнијим променама, независно од тога да ли би оне довеле до успеха или не.“

Наше тело, мозак, понашање имају тенденцију на постојаност и противе се свакој промени. То противљење се назива хомеостаза и присутно је код свих само-регулативних система, како психолошких тако и физичких. Ма на какве промене да се одлучите, ваше несвесно осећа да је угрожено и почиње да шаље упозоравајуће сигнале. То је део механизма преживљавања. Ваше несвесно мисли да ћете пострадати, ако ово или оно промените, зато се и стара да вас заштити. Хомеостаза не прави разлику између промена на добро или на лоше. Она се противи свим променама.

Страх да нешто изгубимо.

Мењајући себе или околности свог живота човек често претпоставља, не без разлога, да ће можда морати да изгуби за њега значајне односе. Страх да се не изгуби оно што је тренутно драго и што представља вредан део његовог живота, може да изазове снажно противљење, чак и отказ о промена.

Човек мисли да се од њега не тражи ништа више него да довуче своје тело у кабинет психолога, а психолог ће већ да доведе у ред његову душу.     Ипак, пошто је управо сам човек дужан много тога да уради, како би се избавио од нежељених покрета његове психе или карактера, ускоро се јавља разочарење као реакција. Она је изазвана и тим што кроз неко време човек примећује да психолог очекује од њега захтеван посао, а он се надао да ће добити нешто сасвим супротно – да ће избећи тај труд.

Уз све то, као правило, људи с којима се човек среће у свакодневном животу, не помажу му и не саосећају његовом труду. Често такво лечење сматрају за глупост, подсмејавају се над њим или се супротстављају његовом раду. Многи не издрже тај емоционални притисак ближњих и одустају.

Свеједно, противљење клијента уопште не говори да се он не жели мењати, него да се боји промена. Зато је рад са противљењем – још један од важних задатака консултанта за време процеса консултације.  

(…)

Ако у ранијој етапи рада са противљењем консултант отворено каже сакривене мотиве његовог противљења, то само може да изроди нове заштите или чак и конфликт.

Нема потребе да се убрзава процес освешћивања заштитних механизама помоћу интерпретација, макар оне биле и најтачније, зато што се интерпретације могу схватити као неблаговремено уплитање, као покушај да се обесцене жалбе клијента. У таквим случајевима интерпретација ће само успорити терапеутски процес, уместо да га убрза.

За неке пацијенте би живот изгубио сваки смисао и вредност, ако би се лишили својих увреда или своје мржње или ако не би добили пуну компензацију за све своје увреде и с њима повезану мржњу. Такви клијенти ће у свакој интерпретацији, која баца светлост на узроке увреда, видети покушај консултанта да обезвреди ту увреду. Било какви покушаји ће се сматрати као опасност да се разруши основа постојања. Они реално осећају да им се руши оно због чега је вредело живети.

Из књиге: Е. В. Емелјанова – Криза у сазависним односима. Принципи и алгоритми консултирања.


Свима желим срећне Божићне и Новогодишње празнике.

3 thoughts on “Противљење променама

  1. Sofija

    Da nije tuzno, bilo bi smesno, sto narod kaze.. Trazimo promene, potrebne su nam, neophodne, hitno je, tesko je, upomoc..al ipak … Svi u stvari zelimo promene al da se dese kod drugih, ne da menjamo sebe, to je to.. Da dodjemo kod psihologa i ispricamo kako su se o nas ogresili ovi i oni a psiholog nas sve razume i slozi se s nama kako bi ovaj i onaj trebalo da promeni ovo ili ono..Al` ne biva tako..i ne treba.. Mora vreme da prodje, da se covek izali i izjada na sve i svakog pa malo po malo da mu psiholog otvori oci sta treba da menja al` kod sebe, hehe.. Odlican tekst, ooodlican Pozz

    Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.