Ослобођење од сазависности

Руководство рођацима зависних људи за рад по програму „12 корака“

Редактор Д.В Зверов (по материјалима Е.А. Савине)

Представљамо вам материјал за рад по корацијма, за рођаке људи зависника од психоактивних супстанци. Сваком кораку удељујемо неколико сесија да би их што боље прорадили, отприлике 3 питања по сесији. Група се сабира једном недељно и старамо се да прорадимо свих 12 корака за годину дана. Ко продужава да долази на наше састанке све дубље прониче у смисао корака. Ти задатци могу да буду као помоћ онима који не могу присутствовати састаницима, но хтели би радити по корацима. Могу да буду искориштени као основа за вођење групе по корацима за рођаке, у раду са ментором, у интернет групама или на неки други начин.

Први корак

Признали смо своју немоћ пред зависношћу, признали смо да је наш живот постао неурављив.

Прва сесија.

Немоћни смо да зауставимо зависност другог човека

Када је у наш живот дошла беда, свим снагама смо се старали да се са њом изборимо. У чему је та беда? – Блиски човек користи наркотике или пије (или коцка). Значи, он је дужан да са тим престане! Сав проблем је – у њему, и он једноставно треба то да схвати и да престане. Зато смо потрошили много снаге и времена, приморавајући га да то уради: објашњавали смо му, постиђивали га, застрашивали итд. Чинило нам се да он не разуме у какву је беду пао; или му је свеједно за нашу муку; или да је „окорели егоиста“: битно му је само лично задовољство…

Ево сада, бар ће сада после свог новог „дна“ напокон да схвати каквом ценом се достиже „његово задовољство“ – и избавити се од зависности.

Плашећи га зависношћу, наркоманијом, алкохолизмом, ми сами нисмо баш веровали у то да ће га то снаћи, јер он је ипак наш – нормалан је човек, он простоо само треба да престане да конзумира. Ако треба, ми ћемо наравно да помогнемо: доктори, психолози… – и после тога он никада више неће да се врати на старо. То нас је све много коштало! Да ли је схватио? – Наравно, лепо је схватио. Но наши напори ништа нису изменили, зависност је остала у њему, и убрзо је опет овладала њиме: опет би почињао да конзумира. У једном моменту се почињемо питати – а можда је то његово истинско лице, и он упропашћује сву нашу породицу? Како да га одсечемо од породице – па он је наш син, муж, брат…

Колико су нам само пута говорили дрги људи, али ми никако нисмо могли да поверујемо: понекад га опет видимо као оног некад. А од тога је бивало још страшније: Очекујући да видиимо блиског човека опет и опет смо бивали издани, и све то ради његовог конзумирања.

  1. Приведите пример Ваших претњи, напомињања, објањавања како је конзумирање – лоше. Зато је дужан да одмах престане! Шта мислите, зашто није помогло?
  2. Приведите пример, како сте Ви сами улагали много труда, покушавајући да зауставите конзумирање ближњег. Шта сте конкретно чинили? Да ли је то у сагласности са Вашим принципима?
    За сваки од наведених случајева напишите, чему је то привело?
  3. Приведите пример, како сте покушавали да одвратите почетек новог циклуса конзумирања. Зашто вам није успело?

Зависност је постепено подчинила себи сав живот сина, мужа или кћери. Набавка наркотика или алкохола, конзумирање и преживљавање последица – то је оно из чега се постепено почео састојати сав његов живот. Породица, школа, посао, спорт, другови, професија – све је постепено остајало у прошлости, са осећањем жалости због свега или без ње.

  1. Приведите примере како је ваш ближњи изгубио нешто из горе наведеног списка, без обзира на Ваше усрђе да уместо њега сачувате бар нешто од тога. Будите конкретни.
  2. Како сте покушавали да успорите развој зависности и да сачувате ближњег од попратних болести (хепатитиса, сиде, канцера, психозе и др.)? Чему је то привело?
  3. Приведите пример – ако сте покушавали – да сачувате у њему жељу да продужи оздрављати након више месеци и година његове трезвости? Чему то приводи?

Размислите над следећим фразама:

Ја не могу сама да зауставим његову зависност. То је доказано мојим опитом и опитом других људи. Нећу да трошим снагу и време. Нама је потребна помоћ, и ја ћу је тражити.


ПС. Драги читаоци, ако имате у породици зависног човека и желите да научите како са њим да комуницирате, како да помогнете њему и себи, Др. Биљана Петрович и ја смо спремни да организујемо групу преписки и да вам помогнемо око решавања породичних проблема. Чим сакупимо 4 чана група може да почне.

Све је бесплатно. Да би учествовали у групи довољно је да имате доступ интернету и email пошту. У току рада групе преводићемо нове задатке. На тај начин ћете допринети да се преведе цела књига (практични приручник).

Пишите у коментарима, ако вам је нејасан поступак рада или било шта друго. Свако добро вам желим и хвала вам што пратите блог.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.