“Атак на страх”- психолошка техника

Техника се састоји у домаћем задатку којег је смисао у том, да се чини управо оно што обично изазива страх или психолошке тешкоће код клијента. Аутор те технике је А. Еллис, којег често називају терапеутом који је излечио самог себе. Ево шта он пише по поводу кориштења те технике: „Одувек су ме занимале жене, но постојано сам налазио оправдања само да са њима не заподенем разговор, веома сам се бојао да ће ме одбити. Пошто сам живео у близини Њу-Јоршког ботаничког врта, одлучио сам да се у парку вежбам савлађавању свог страха и стида.

Свечано сам себи обећао да, ако угледам бар мало привлачну девојку узраста до 35 година… сешћу поред ње с циљем да у току једне минуте започнем разговор са њом. Тако сам сео поред 130 жена које су одговарале мојим критеријима. Многе су устајале и одлазиле, док су стотињак њих са мном попричале – о свом шивењу, о птицама, о књигама, о чему угодно. Успео сам да закажем само један састанак – и девојка се није појавила. Али сам схватио то, да у току те вежбе никоме није позлило, нико није позвао полицију, а ја нисам умро. Тај покушај да на себи исробам једно другачије понашање и да схватим шта се дешава у реалном свету, а не у мојој уобразиљи, помогао ми је да преодолим страх од разговора са женама.“ 

5 thoughts on ““Атак на страх”- психолошка техника

 1. Станимир Трифуновић

  Бихејвиористичка терапија ПРЕПЛАВЉИВАЊЕМ, односно, излагањем изазивачу страха…

  Ова Елисова техника заправо, из корпуса Рацио-емотивно-бихејвиоралне терапије, почива на традицијама горе поменуте технике преплављивања, али подразумева (не нужно, али врло корисно) претходну теоријску едукацију клијента о настанку и начинима оспоравања и превазилажења ирационалних уверења, који стоје у основи бројних страхова.
  Поздрављам!

  Свиђа ми се

  1. Мург Аутор чланка

   Одлучио сам да пробам сакупити једну групу истомишљеника. С тим да се ти „истомишљеници“ не морају у свему потпуно слагати. А порез би вам могао бити – три бесплсатне консултације читаоцима „Познај себе“, који се први јаве. Као и за Филипа. Да се не наљути Филип :).

   Liked by 2 people

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.