Одлучити се ући у живот других

Разговор о усамљености… без усамљености

Поред обичних шаблонских решења, за било које питање постоји и неочекивани одговор, ослобађен од стереотипа. Само ако смо ми спремни да га прихватимо.

Како да човек нашег времена победи усамљеност? Шта да ради с њом? То смо питање поставили Александру Дианину, не породичном човеку, који не зна за усамљеност. 

Александар Дианин-Хавард – аутор система  „Морално Лидерство“, „Сотворенный для Величия“, које су прведене на 20 језика.

Унук емиграната првог светског рата, представник трећег покољења руских емиграната. Родио се и завршио школу у Паризу, радио као адвокат у Стразбургу и Хелсинкију. Од 2007. године Живи у Москви.

„Ја мислим, да свако од нас има искуства служењу другима. Када престанемо да мислимо о себи, о својим проблемима, и чим се окренемо проблемима других људи, којима можемо помоћи, усамљеност одмах изчезава. То је доказано кроз векове. Значи, усамљеност је разултат усредсређености на себе.

Тако често бива с меланхолицима, a тај тип људи је у Русији веома распрострањен. Човек таквог склада има одређену биолошку склоност – склоност к самоједству. Меланхолик живи унутарњим животом, он је охваћен својим осећањима, мислима, идејама. Овде говоримо о биолошким карактеристикама, и не кажем да је то лоше.

Та склоност је – дар Божији. Такав човек има много плусева, али има и минуса, од којих је један – самоједство. И због тога он може да буде срећан и да пронађе радост само ако победи себе и успе да изађе иза граница својег „ја“, ако почне више да размишља о другим људима, и о томе како може да им послужи.

А да би успео у томе, шта је потребно да ради? Потребно је васпитавати у себи одређену врлину – врлину служења другом човеку, а за то је потребно смирење, великодушност и посебно смелост.

Сада не говорим о хришћанском животу. Зато што хришћанин никада није усамљен – он је увек с Богом и са својим анђелом чуваром.

И тако, меланхолик – то је човек који живи унутар себе и потребна му је одређена духовна снага да би изашао ван граница свог „ја“. Када постмарамо меланхолика са стране, можемо помислити да је он – егоиста. Но то није истина, он је просто прогутан самим собом, али то је биолошко гутање, а не духовно. И за таквог човека је важно да схвати, да му је Бог дао могућност да превазиђе то стање. Њему је потребна смелост, да би дејствовао и доносио одлуке: „Данас ћу мислити о том човеку. Данас ћу служити том човеку, поћи ћу к њему, зато што знам да има проблема“. Уместо да останем кући и да читам књиге, да размишљам, потребно је одлучити се ући у живот других људи.

Великоудушност није проблем за меланхолика, зато што му је она својствена. Но за великидушност је потребна не само способност дубоког созерцавања, она треба још и да дејствује. Великодушан човек – је и филозоф и делатељ истовремено. Меланхолик је по својој природи – дубок човек, Бог га је таквог створио, но њему је потребно радити над тим, да своју машту претвора у дела. Ако он није смео, ако нема храбрости, смелости, неће моћи да искористи своју великодушност. Смелост – је главни изазов у његовом животу. Она му даје могућност да претвара свој богати унутарњи свет у дејство (покрет).

Пошто меланхолик нема биолошке енергије, која би га подстицала, терала га да дејствује, дужан је да у себи васпитава духовну енергију, а то је већ – врлина и нешто што се дешава на нивоу карактера, а не темперамента.

Аристотел је писао да је наша прва природа, биолошка, физиолошка, – темперамент. Друга – је карактер, то што ми градимо сваки дан, разултат понављања разних поступака. То захтева много времена, али зависи од нас: Шта ми радимо, градимо врлине или развијамо пороке. Никада није касно заузети се за себе – ни са тридесет, ни са четрдесет, ни са педесет година.

На тај начин компензујмо недостетке темперамента. Сваки тип темперамента има своје јаче стране и слабости. Зато је сваки човек дужан да зна своје особености, да би схватио, какву врлину је дужан да васпитава, да би избалансирао себе.

На пример, код флегматика је други изазиов, он веома мало машта, зато је таквом човеку потребно да схвати да постоји други свет, да је могуће уздићи се изнад себе самог.

Холерику је пао у удел изазов смирења, зато што су то људи веома активни. Заневши се свјим делом, често газе достојанство људи који их окружују. И достижу свој циљ, остављајући „трупове“ за собом. Таквом човеку је неопходно смирење, да би могао служити људима, да би о њима размишљао више него о материјалним стварима.

А сангвиник – чевек веома друштвен (комуникативан), праведан, који воли људе. С биолошке тачке гледишта сангвиник је – човекољубац. Он воли да буде с људима, пун је радости живота. Његов преблем се састоји у томе да ће постати поприлично површан човек, ако не буде у себи васпитавао врлину издржљивости и постојаности. Он се сваки дан хвата за нови посао и често није способан ни један да доведе до краја.

Тако да проблем усамљености, као што видимо, зависи од темперамента човека. Мислим да нам је важно знати саме себе, да би схватили куда даље да идемо. Сократ је говорио да је: „Самопознање – почетак мудрости“.

Шта човеку даје служење ради којег треба да предузима све те напоре?

Човек је друштвено биће, таквим га је саздао Бог, зато он може да расте само у узајемном односу са другим људима. Жеља да се служи – је одлучујући корак напред у животу човека, зато што на том путу стичемо… саме себе.

И добијамо далеко више!

Постепено постајемо свесни свог достојанства, зато што разумемо: ја волим тог човека, ја му служим, а значи да имам достојанство човека, ја сам човек! Нисам звер, ја сам – човек. А када нама служе, ми видимо љубав других људи и осећамо своју вредност, тј. опет – своје достојанство.

психолог Анна Симкина

Ја никад нисам осећао усамљеност – поред мене су увек били људи с којима су нас везали такви односи. Моји корени су у православљу и у католику. Одрастао сам у Француској и у детињству сам био крштен као католик.

„Ја немом опит усамљености, ја не знам шта је то усамљеност. Бог ме је од тога избавио. Ја служим људима“.

http://reka.io/2016/11/21/enter-peoples-life/

© Познај себе

 

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.