Двојна порука и осећање беспомоћности

yd8flifexxk

(двојно послање – double bind)

Ако сте се у некој ситуацији осетили беспомоћни, не журите да осудите себе због тога. Често узрок томе бива таква „двојна порука“ или како је још називају „шизофреногено порука[1]

Неко вам је изјавио да вас воли, а није учинио ни један корак вама у сусрет. Рекао је како лепо изгледате с равнодушним изразом лица. Дали задатак, нпр. „копај од зида до ручка“…

Било која порука (послање), у којој постоји противречење, да ли вербално или не, ствара НЕСВЕСНО осећање беспомоћности. А ако останете дуже у тавким односима, можето напросто пасти у депресију.

Важно је имати у виду да су неки људи способни да тако изврну реалност, да ви једноставно наседате на њихове удице. И све се то дешава несвесно и ви само по своjим осећањима можете оценити да сте у некој безизлазној ситуацији.

На пример, човек са вама говори ласкаво, нежно, ломи вaшe границе и на таква начин утиче на вашу подсвест, да ви почињете осећати блискост са тим човеком. А на самом делу, он избегава сусрет са вама. И ствара се зависност. Бива да је из такве зависности немогуће изаћи без помоћи специјалиста.

Или се саздала таква ситуација, у којој сте у сваком случају криви (ако си обукао/ла једну кошуљу, зашто ниси другу?)

Или је порука нејасна, нејасно је шта се од вас конкретно тражи. А појаснити је немогуће (вама говоре „знаш и сам/а!“, дужан/на си да памтиш такве ствари!“)

психолог Ештокина Евгенија

психолог Ештокина Евгенија

Веома често шизофреногена послања (поруке) иду из разних нивоа: човек говори једно, но осећа и мисли друго. Опасност такве поруке је у том што је у таквим условима тешко сачувати целосност. Некако се сам у себи цепаш…

Лек од таквих порука је само један – умети тестирати реалност. Верујте ономе што видите. Верујте својим осећањима и свом опиту. Mање слушајте шта људи говоре. Важно је то што они раде.

[1] Концепција двојне поруке је играла одлучујућу улогу у теорији шизофеније, коју су разрадили Грегори Бејтсон и његови сарадници 1950 године. Сагласно њиховом приступу, разлог развоја шизофреније може да буде васпитање детета у породици где је двојнa порука постала норма у општењу.

https://www.b17.ru/blog/53449/

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.