„Прихвати ме таквог, какав сам!“ Можемо ли то захтевати од других?

masa i medved.jpgВероватно сте не једном слушали од својих блиских и познаника: „Прихвати ме таквог какав сам!“ А сасвим је могуће да сте ту фразу и сами произносили у свом срцу. Наравно да  би свако пожелео да се људи трпељиво односе према његовим недостацима, и да цене његове врлине. Ако желите да се према вама људи односе са уважавањем, тада и из вас треба да исходи уважавање других. Спремност мењати се, урачунавајући интересе за вас важних људи – то је у суштини ваша плата за њихову пажњу, за њихову спремност да вам помогну, да живе са вама на једном месту. Исправљујући своје недостатке, стичући нове навике, ви ни у ком случају нећете обезличити себе, нећете постати неко други.

Веома често изјава човека, да га треба прихватити онаквог какав је, јесте само један јефтин начин манипулације. На самом делу, та фраза говори само о његовој психолошкој незрелости и неспремности да носи одговорност за своје понашање и поступке. Разуме се да је неке црте карактера и личности немогуће променити, њих је могуће само прихватити. Но ви нисте дужни да трпите пренебрегавање вашег личног пространства, неуважавање, неосновано неповерење. На пример, неко без питања узима ваше ствари, злоупотребљава ваше поверење, љубомаран је на све, или вам иза леђа прави сплетке.

Разуме се да имате право захтевати уважавање према себи! Такође имате право да од човека захтевате испуњавање обећања, поштовање договора, уважавање вашег мишљења. Ако сабеседник као и раније тврди да он не планира да се мења, биће постављен пред избор; да остане такав какав је и прекрати однос са вама, или ће нешто код себе променити, да би сачувао однос. Тај избор може да вам отвори очи на многе ствари. У првом реду, он ће показати да ли човек заиста цени ваш однос, или му је важнија корист, коју од њега може добити. Ако вас поштује, почеће да ради на себи.

психолог Јулија Купрејкина

психолог Јулија Купрејкина

Извор: https://www.b17.ru/article/59893/

10 thoughts on “„Прихвати ме таквог, какав сам!“ Можемо ли то захтевати од других?

  1. Мург Аутор чланка

   Слажем се са свим што сте написали. Теши то што сте ипак могли да разумете те главне мисли, а то мислим да и јесте најбитније. Колико се сећам, већ сам вам нудио да помогнете око лектуре текстова. Ваш коментар сам схватио и као похвалу за избор текстова, као неку брижност, на чему вам се срдачно заваљујем.

   Свиђа ми се

    1. Мург Аутор чланка

     Драго ми је да сам погодио у вези брижности, нисам био 100% сигуран. Жао ми је што је неко од читалаца дао негативну оцену вашем коментару.

     Svakako mogu, kad pročitam neki tekst da ukažem na slovne i jezičke greške, pa ih vi onda unesite.

     Имам једноставније и практичније решење. Ја ћу да вам дам лозинку сајта и ви ћете моћи одмах, током читања, сами да исправите грешке. Пошто сте вероватно улоговани на свој wordpress сајт, за исправљање ћете требати да користите други прегледач (браузер). Ако се слажете послаћу вам податке на личну адресу.

     Свиђа ми се

     1. noviinternet

      Uh, to mi je nekako previše obavezujuće – naime sad se bavim uređenjem kuće na selu i retko čitam tekstove na wordpress-u, a i inače na internetu. Očekujem da osnovne poslove završim do nove godine, pa ću onda u dugim, zimskim, seoskim večerima dati sebi vremena i za drženja na internetu 🙂 pozdrav 🙂

      Свиђа ми се

   1. Мург Аутор чланка

    Поздрав Новиинтернет. Како сте, код вас стоје ствари? Имате ли времена да се позабавите текствима са блога? Немојте се плашити, технички је све врло лако изводљиво.

    Свиђа ми се

 1. Повратни пинг: REHABILITACIJA UVREDE… | TAMOiOVDE

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.