Mуж каже да сам га сломила – одговор.

 

oqgkdo3m2xe

Здраво!

Занимљиво је да бива тако: “градила своје, а срушила туђе“. А ко му је крив, што је он своју “тврђаву“ градио  на Вашем “терену“ (који је ионако већ одавно у рушевинама)!?

А где је сада Ваш психотерапеут? Да је он сада поред Вас, можда би Вам споменуо да, радећи на себи, не треба да ломимо другог. Постоји уопштено мишљење, да друге људе не смемо мењати и ломити их такођер (наравно, не рачунајући ратне методе).

Друга је ствар то, што радећи на себи нпр. можемо лишити блиског човека неке своје „играчке“ или „ослонца“, или веома важне разонеде, или чак сузбити његово високо мишљење и увереност у себе. Но, према простој људској логици, тако нешто би деловало само у случају, када би његово мишљење о себи и унутарња равнотежа зависила од начина поступања према Вама. А пошто сте Ви хтели нешто боље, и избавили се од онога шта Вам се није свиђало, испада да се он трудио и самоутврђивао на рачун ствари које се Вама нису свиђале. Тј. Ви сте ту за Вас штетну „разоноду“ узели од њега. Но то није Ваш пробем, него његов. Није било потребе градити свој унутарњу угодност на зановетању и уједању блиског човека.

И ако је њему тако лоше, што су његова зановетања престала да дејствују на дотичну жртву, значи да је психотарапија потребна њему самом.

У суштини – шта Ви можете да урадите за њега?

Сместити се у положај, у којој је њему било угодно? То и није тако добар избор, пошто је то лоше за Вас.

Развести се – судећи по свему, Ви се не журите, мада је и та могућност већ била у обзиру. Вероватно Вам ту савети нису потребни – сами ћете се развести, када све остале могућности не донесу плода.

Да он пође на психотерапију – да, то би било одлично. Но и сами знате, да за то треба да се одлучи он сам. Вама би у сваком случају било добро отићи том истом терапеуту, који Вам је помогао (ако је доступан), или неком другом добром, и попричати о том стању. Наравно, не само да би се излечили од помисли, да сте му „Ви то учинили“, него и због савета. Не знам шта у том случају саветују психотерапеути, но сигурна сам, да и ту постоје неки начини да се конструктивно поразговора с мужем. Тако, не да га увредите, него насупрот – да му покажете, да му ништа лоше нисте хтели учинити. Просто сте се занимали собом. И исто то пожелите њему: да и он сам за себе учини највеће добро, по могућности. (Само би било пожељно да се траже путеви и начини самоутврђивања, не не Ваш рачун, зато што је опит показао да је то лоше решење.)

Наравно, сви ми знамо да бивају људи који ништа не желе да мењају. И држе се за неки образац који је код њих некада раније пролазио. Такви људи се много растроје када њихове методе престају да дејствују на жртву. И, дочекавши да све пропадне, налазе себи нову такву жртву. Ако он одлучи да се понаша надаље на овакав начин, Ви са њим ништа нећете моћи да урадите.

%d1%98%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%ba

Јана Франк

Мушкарцима који дејствују по таквом принципу покушавају објаснити, да они сами себи праве проблеме. Друштво је еманциповано. Много је жена које решавају своје проблеме преко психотерапије или читајући стручне књиге. Зато је веома велика вероватноћа, да ће такав мушкарац сваких пар година тражити себи нову жену, ако се не сагласи да поради на сопственом развићу. Тачније говорећи, у том случају радити на себи је обавезно, зато што су сва поимања, „да су за моје несреће и проблеме криви сви, осим мене самог“ – дечији вртић. И дуго са њима нећеш поживети.

Узмите за почетак праксу, да сваки пут када Вас (у шали или не) окривљује, да сте га Ви сломили, одговорите (исто тако полуиронично, но не без дозе озбиљности): „Ти озбиљно мислиш, да сам за све твоје проблеме крива ја!? Но то је немогуће! Говорите му: „А ја од тебе не тражим ништа. Ти си такав, какав си, не зато што сам те ја таквим учинила – ти си то сам за себе изабрао, нема потребе на мене сваљивати кривицу – ја те ни на који начин нисам молила да се мењаш у том правцу. Ако желиш да дејствујеш другачије – дејствуј, одмах сада. Ако не желиш – немој за то да сваљујеш кривицу на мене!“ Тј. бар му све те непосредне и бесмислене оптужбе враћајте, и сваки пут му кажите колико је то неозбиљно, када почиње тако да говори.%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bf%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80

Другачије речено, једино шта се може учинити с манипулатором јесте – да му се одузму штапићи. Показивати му, да то на Вас не дејствује, да сте га разоткрили, да у његовим намерама нема логике. Притом останите дружељубива, и предложите му да следећи пут своју тврђаву гради на свом, а не на Вашем терену. Ако се он на тако нешто сагласи – могуће је наћи начина како убудуће општити.

Желим Вам, да код њега то успе!

Источник: miumau.livejournal.com/1843060.html

Аутор:  Јана Франк

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.