„Ако Tе нешто боли, значи треба некоме да опростиш“

%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8Многи атеисти, разболевши се, одмах постају религиозни људи, но ту их очекује разочарење, зато што је то трговина: ја ћу се молити и запалити свећу, а Tи Боже, дај ми здравља и нови стан. И када се то одмах не догађа, појављује се гнев на Бога.
Једном, сусревши се с неиспуњеним од стране Бога, претензијама мојих пацијенткиња, почела сам да читам на глас молитву „Оче наш“. Тамо стоје речи „Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим“. На моје питање да ли је свим њиховим дужницима опроштено, у ваздуху се надвисило мучно ћутање. Неколико следећих састанака је било посвећено опраштању „дужника“ и себе такође, између осталог.%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%b6 А молити за опроштај од оних који су нас увредили – то је виша пилотажа и нису сви на то способни. Мада, ако су у сукобу учествовали обоје, и одговорност за то треба делити по пола. То је тешка практика, но ефективна. Тај бол од увреде ми сами себи причињавамо, по сопственој жељи. Ми годинама у себи држимо негативне мисли, водимо дијалог с увредиоцем, који је можда и заборавио да постојимо, и ми тим мислима разрушавамо сопствено тело.

Свака наша мисао укључује одређено осећање. А осећање дејствује на тело и ми то осећамо физички. Ми „летимо“ од среће, увреда нас “гуши“, од стида „изгарамо“, а кривица нас „изједа“.

„Ако те нешто боли, значи треба некоме да опростиш“. Помоћу те фразе научила сам се да се брзо избављам од главобоље. У моменту бола, ја почињем сама да просим опроштај од оних који су „налетели“ на моју „правду“. Мислено, нормално. И то помаже без лекова.

Наше тело је затрпано увредама, као дом старим стварима. И ослобађајући се од сећања једног и другог, налазимо слободу унутарњег пространства и хармонију. Опраштање је такође – пут ка оздрављењу.

Автор: психолог Аљона Шиманскаја

Извор: https://www.proza.ru/2014/09/08/576

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.