„Није благословио на развод“

Први део чланка – Ударио ме је зато што je имао проблема на послу.

Резултат слика за Не благослов на разводПозиција неких свештеника такође игра своју улогу у ситуацијама домаћег насиља. Једном ме је назвао свештеник и испричао како једна његова парохијанка хоће да напусти мужа и да дође да живи код нас у центар. Имала је четверо деце, муж туче и њу и децу већ више од десет година. Одговорила сам да она највероватније неће доћи. Тешко је извести из породице човека који је дуге године живео у условима насиља.

Свештеник се задивио: „Како неће доћи? Ја ћу јој рећи и доћи ће“. До тада јој он просто „није давао благослов“ на развод. Нажалост, све се показало не тако једноставно, и жена се нашла на граници самоубиства, увидевши крах свих својих животних орјентира.  До тада је сматрала да је муж – њезин „крст“!

Бива поприличан број случајева домаћег насиља може и у православним породицама с дубоко «верујућим» мужем или чак са мужем свештеничком. Жена често васпитава много деце, нема куда да оде, одавно не ради.

Много у црквеној средини зависи управо од окружења

Жене су нам признавале, да се нису одлучивале да напусте мужа зато што су им говорили: «Немаш ти зашто да идеш, он је тако добар верујући човек, не пије, обезбеђује децу, шта намишљаш себи?» Једна жена ми је испричала како су јој на исповести рекли: «Туче, па шта? Он је глава породице».

Сматра се да у Цркви не могу да се дешавају такве ужасне ствари. Код нас у прихватилишту је живела жена која је испричала, како је њен муж, дубоко верујући човек, читао вечерње правило, а у прекидима је излазио да је туче. Нажалост, спољашња побожност – није заштита од насиља, понекад она на себе може да узме и такве наказне форме.

Све је то – умишљено хиршћанство, «обредно», које нема никаквог односа према истинској хришћанској љубави.

Многи свештенци то разумеју. Наша историје је почела управо од тога што је епископ Сава, игуман Новоспасског манастира, сазнавши за величину проблема, предложио као начин социјалног служења, саздавање прихватилишта.

Штитећи себе, жена у стању афекта може да убије насилника, и тако бивају разрушена два живота. Опоненти често говоре да нема статистике по таквим преступима, или је статистика «домаћег насиља» ништавно мала. Наравно да сада немамо услова да посебно разматрамо такав вид преступа, и стога се може тврдити да је она као невелика.

Сећам се случаја када је у маленом провинцијском граду муж избио жену, доспела је у болницу и тамо умрла. У болници су, да не би «упропашћавали живот» мужа и деце, написали да је жена пала, квалифицирали су то као несрећан случај. Како провести статистику, ако у законодавству не постоји термин «породично насиље», и Црква га чак не признје.

Потребан је рад на профилактици управо породичног насиља у Цркви. Управо спремамо две брошуре, подсетника за свештенослужитеље и надамо се да ће оне помоћи да се на другачији начин погледа на проблем насиља.

Узети краћи предах.

udarilПо нашим правилима, жена је дужна да искључи телефон и да не одговара на позиве. Но у већини случајева она је већ сазависна, психолошки зависи од мужа. Већ другог дана многе жене се брину, укључују телефон, зову да би сазнали како је тамо муж.

Често после позива, чак и поговоривши с психологом и „тврдо одлучивши“ да оду од мужа, оне се свеједно враћају кући – да теше, спасавају, „поправљају односе“, често по савету рођака.

Помоћи жени која хоће да оде мужа, но нема снаге, могуће је. Гавно је – помоћи јој поново успоставити социјалне везе. Будите њеним другом, нека види да постоји неко ко је на њеној страни. Јер се она налазила у потпуној изолацији, чето са пониженом самооценком«коме сам ја таква потребна?» Јединствени ауторитет за њу је био муж, који ју је систематски укоревао за њену неспособност да води домаћинство, да васпитава децу, за то што је  престала бити привлачном.

Понекад је људима тешко објаснити, зашто жене у центру прво време живе бесплатно: хране их бесплатно, могу да замоле друге да им припазе на дете, није потребно да ишта раде… То је зато што, да би их вратили у нормалан, пуночни живот, потребан је бар малени предах, а увереност у сутрашњи дан (боље сутра) не долази тако брзо.

Ми јој не можемо рећи: «Сутра идеш на посао», она за то нема снаге, потребно је да се опорави, да сакупи снаге. Муж је већ понизио њеносећање личне вредности, живела је у стању клацкалице «ја те тако волим, но ти ништа не умеш», и она је сада убеђена да заиста ништа не уме.

Скоро половина жена, које си живеле код нас прошле године, нашле су посао. Оне које су још на породиљском одмору, често се обједињују ради заједничког проживљавања, и наизменице раде или остају са децом, неколико жена се вратило родитељима.  Као правило, ако насиље није зашло веома далеко, муж такође може да промени своје понашање због страха да изгуби породицу.

Резултат слика за Он меня ударилНажалост, за време откад ради наш центар било је и жртава. Прошло лето код нас је живела млада жена, побегла од дуготрајног злостављања. Дуго времена се опорављала, није укључивала телефон, но одмах после изласка из прихватилишта написала је својој сестри са старог броја саопштење. Њен муж је помоћу везе успео да нађе где се налази уз заједно са рођацима ју је одвео кући.
После смо сазнали да жена више није међу живима. Убио ју је, по свему судећи, не пролазник са улице, не случајни лопов, него сопствени муж. Бринемо се за судбину троје деце, који су остали без матере.

Поуздане статистике о домаћем насиљу у Русији не постоји. То је везано и са одсуством јасне законодавне основе, и тешког доступа к статистици служби безбедности. Оба документа која дејствују на територији Русије – Свеопшта декларација права човека и Конвенција о ликвидацији свих форми дискриминације у односу према женама, – имају декларативни карактер. Држава нема право да се меша у лични живот ради тога да би на предупредила насиље.

По речима адвоката за права жена и члана радне групе по разради пројекта закона «О профилктици породичног насиља» при министарству рада и социјалне заштите Русије Мари Давтјан, 90% жена пострадалих од домаћег насиља се не обраћају у органе заштите права грађана. До суда долази само 3% таквих случајева.

Alena-Eltsova-600x400

Алена Ељцова

http://www.pravmir.ru/nasilie-doma/

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.