„Вежбе“ против нарцизма

Резултат слика за от нарциссизмаИдеја да напишем невелик чланак родила се савршено случајно и неочекивано за мене саму. Пре неколико дана на Facebook сам налетела на пост девојке у којем је било написано отприлике – Препоручите добру књигу с ВЕЖБАМА против НАРЦИЗМА. Озбиљно. Пост ме је баш развеселио, а потом сам схватила да док заспивам размишљам о том – заиста чиме лечити? 🙂 да терапија и групе то је јасно дело. Но! Нарцизам је у питању – потребно је прецизно и јасно – најпре ово, затим то, затим ће се десити то – што значи да втреба да идете на поправни :). И ево ја пишем о свом опиту, како је то изгледало и чиме сам се ја лечила :).

Најпре сам проживљавала и испробавала све те за мене нереалне ствари на довољно безопасној територији, у две групе – терапеутској и другој за обуку. За што велико хвала свим момцима и девојкама из мојих група! Отприлике кроз годину дана сам све активно почела да интегрирам у живот уопште :).

и тако, моје „вежбе од нарцизма“)Резултат слика за Упражнения" от нарциссизма

  1. ПРИЗНАТИ и прихватити разлику и несагласност између мојег Ја, (моје представа о самој себи) и тим шта ја представљам (показујем) другима. Ја се често унутра осећам рањива, ништавна (никчемна), зависна, недостојна тамо нечега, док сам споља свагда била „као са журнала за успешне даме“ – самодовољна и самоуверена, наравно веома умна и снажна. Одавде треба увидети код себе два основна механизма реаговања и заштита – идеализација и обесцењивање (обезвређивање), и тражити средину, заустављати се када нас баца из једне крајности у другу.
  2. ДОЗВОЛИТИ себи да осећамо стид (по првој тачки и уопште у животу). За мене је стид био тако неиздрживо осећање, (још мање недопустимо је било само молити других), да сам га просто прескакивала, и научила се „не осећати стид“.
  3. ПРИХВАТИТИ и проживети своје потребе (потребе у другим људима уопште и разне потребе-жеље појединачно). У вези с тим требаћете почети да молите других… и да добијате то или не. Но пошто сам сам стид и своје несавршенство-неидеалност-несвемогућство у то време већ почела прихватати – на том етапу сам већ схватала да нећу умрети од тога :). Да обраћам пажњу на своје жеље почела сам од фрижидера – шта желим да поједем :).
  4. УВИДЕТИ И ПРИЗНАТИ своје ослањање на других у подржавању мог самоуважења и самоцености. Увидети како ја признајем себе и постајем нешто Веће ослањајући се на друге (мишљења других) – то је један из нејтежих и најнепријатнијих момената у мењању и «вежбању». То је чак и приметити веома тешко. Мој лични опит и запажања говоре да контразависност и нарцизам иду кроз живот чврсто се држећи за руке.. зато и изгледа чудно признати тај факт – да ми је од неког потребна спољашња потврда сопствене важности и вредности, привлачности итд.. како то мени контразависној, којој наизгелед нико није ни потребан, која све може сама.. Уопште, четврта тачка је заиста тешка.
  5. УВИДЕТИ своју слабу укљученост у односе. Ја сам на самом делу живела са стрхом да ћу бити искориштена од стране других, да ћу бити само нечија функција. Наравно и сама сам искориштавала и често видела само функционалност код људи. Себе нисам много волела и нисам баш веровала да и мене могу волети. Па још и «просто тако». Онакву каква сам. Глупости. То је «најдужа» вежба. Не знам колико ће ми још времена требати. Вероватно много. Све до сада на ноћ себи говорим – добра моја, ја тебег волим :).
  6. ПРИМЕЋИВАТИ СЕБЕ У РАЗНИМ СТАЊИМА И НЕ ОСУЂИВАТИ. Било ми је важно заметити осећање унутарње пустоте. Праве црне рупе. Потом заметити, шта и кога са ја обично туда покушавала трпати. Не истјазавати (мучити) себе због грешака, неуспеха и сваког незнања. Мој перфекционизам и даље стоји, но клима се. Ту сам такође још у процесу.

психолог Викторија Кисељова

Такође видим рационализацију као своју тврду заштиту (по мојим запажањима она такође иде под руку с нарцизмом) и померам се у страну својих осећања, и преживљавања. То није тако сложно, то је пријатно, но тешкоухватљиво.. зауставити се и одустати од покушаја да све схватим и објасним :).
Ето такав је мој опит.

Викторија Кисељова

https://www.b17.ru/article/51464/

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.