6 признака да вас партнер подвргава насиљу

nasiljeДа ли ћете схватити када према вама пројаве насиље? Недгде у дубини душе слабашни гласић ће вам шаптати: «Тако се не сме», а шесто чуло ће вас убеђивати да послушате тај глас. Све је то зато што сте неуверени у себе и у њега несигурни.

И замисливши се рећи ћете: то и јесте насиље?

Насиље улази у ваш живот незаметно, тихо, подкрада се тако да се многе жене чак и не досећају да оно присутствује у њиховом животу, док се не покаже да су потпуно умотане у паукову мрежу.  А кад сте се у њих већ уплели, веома је тешко извући се. Није немогуће, него тешко, сложно. Зато слушајте тај глас у души и будите пажљиви. Иначе ће бити касно…

 1. Његова реакција на неку ситуацију вас плаши више него сама ситуација.

download (3)

Једном приликом сам се вратила колима на паркингу и увидела да је неко улупио браник. Кола су била стара свега месец дана. Огреботина је била велика, боја местима остругана. Било ми је веома жао кола, много сам се нервирала. Било ми је страшно како рећи мужу о том шта се догодило. Ишла сам кући тресући се од ужаса, знајући да ће се он расрдити и окривити мене за све. Знала сам да ће бити ван себе од љутње и до смрти сам се бојала враћати се кући.

Ако се бојите реакције сопсветног мужа више него самог проблема, није мала вероватноћа да сте подвргнути емоционалном насиљу.

 1. Он потпуно контролише ваше финансије.

 

6-priznakov-chto-vash-partner-podvergaet-vas-emotsionalnomu-nasiliyu_c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849bФинансијско насиље – је реална појава. Управо у ту замку многи насилници загоне своје жртве. Без доступа новцу практично је немогуће избавити се из сложне ситуације ако немате снажну подршке – оног ко може помоћи.

 1. Они вас изолирају од другова и породице.

6-priznakov-chto-vash-partner-podvergaet-vas-emotsionalnomu-nasiliyu_eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3

Већина тирана не признаје да вас они искориштавају, чак ако они сами дубоко унутра и схватају да ваши блиски такав однос према вама не би одобрили. Он се веома боји да ће неко од њих пролити за вас светлост и да ћете увидити његове постиупке, зато се и труде на све начине да одстране од вас ваше другове и рођаке. И управо тако вам одсеца пут на слободу, лишава вас безопасног варијанта. Чак ако се до сада и нисте подвргавали физичком насиљу, дужни сте да схватите, да се упалила јака сирена за узбуну која вас упозорава да се ускоро све то може догодити.

 1. Тера вас да чините непријатне ствари у постељи.

6-priznakov-chto-vash-partner-podvergaet-vas-emotsionalnomu-nasiliyu_a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c

Сексуално принуђавање се не дешава само међу непознатим пијаним људима на тамо некој жирци. Већи део таквих ситуација происходи међу људима који се знају. Ако се осећате непријатно за време интимне блискости, ако вас терају да радите то што не желите, на шта нисте сагласни, знајте – вас приморавају.

 1. Он све чини да бисте се осећали сасвим неспособном особом.

6-priznakov-chto-vash-partner-podvergaet-vas-emotsionalnomu-nasiliyu_c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c

Насилник често своју силу пројављује не физичким путем, него контролишући ваше мисли. Ако успе да вас убеди да мислите управо онако, како он хоће, онда је, нажалост, пола посла већ урађена. А ако успе да вас натера да поверујете у то да сте ништавни и да ништа не вредите, да ником нисте нужни, то је мање шанси да ћете од њега отићи. Ви ћете чак почети да «цените» то што је он са вама сваки дан, са вама таквом ужасном.

Када сте толико сломљени, да сте срећни што сте уопште живи, тешко је схватити да проблем није у вама. Ако вас човек, који вас «воли» више од свих жена на свету, сматра ништавном и глупом, проблем точно није у вама него у њему. Нико неће да продужава односе са човеком који ничему не вреди, – то је насилник који вас специјално контролише како би вас везао за себе.

 1. Силно се бојите да од њега одете.

6-priznakov-chto-vash-partner-podvergaet-vas-emotsionalnomu-nasiliyu_1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc

Ако се бојите да од њега одете због страха да ће вам нанети повреде, тада је ваш партнер точно насилник. А ако се бојите да одете од њега зато што осећате да у буквалном смислу не можете живети без њега (не зато што га волите и биће вам пусто без њега), ви се подвргавате насиљу. Насилници нас добијају у том виду, какви смо и исисавају из нас сву животну снагу и енергију, све што нам је потребно за живот. У њиховим рукама ми постајемо само љуштуре – оно што је остало од човека који смо некада били, који је сада призван само да служи његовим циљевима. Ако осећате да више не можете да живите сопственим животом, осећате се изгубљеном, време је да се обратите за помоћ. Би сте достојни нечег бољег. Ви сте достојни да бидете нешто више, него то што су вам разрешили. Ви заслужујете да се не подвргавате насиљу.

Размислите над тим речима. Ако се подвргавате психолошком насиљу, обавезно се обратите за помоћ својим блиским или социјалној служби. Не чекајте, учините то управо сада!

https://marketium.ru/emotsionalnomu-nasiliyu/

5 thoughts on “6 признака да вас партнер подвргава насиљу

 1. diplomiraniduduk

  Klasičan šablon i predrasuda: ON je nasilnik, ONA je žrtva. Obrnuto nije zamislivo.

  Naročito poslednja stavka: „Ако се бојите да од њега одете због страха да ће вам нанети повреде,“ može biti istina a i ne mora!
  Isto tako može ostajati s njim i trpeti njegov teror zato što istovremeno teroriše i ona njega na drugi način. Spremna je da istrpi njegov teroro da bi imala žrtvu da sprovodi svoj!
  Štaviše, ako on i pokuša da ode od nje, ona će se tome grčevito protiviti!

  Ovaj je tekst nepotpun i previše pristrasan da bi bio objektivan. („Like“ sam pritisnuo slučajno i ne mogu da poništim.)

  Свиђа ми се

  1. Мург Аутор чланка

   Поздрав. Знате да сам се изненадио када сам видео лајк, а очекивао сам критику од вас. То што ви наводите, да, бива тако, и о позицији „жртве“ смо већ писали, ево овде Жена – жртва: Тешка ситуација или угодна позиција? не морам сваки пут наводити. Исто не могу да преправљам туђе текстове, мада, када се веома не слажем са аутором ја избацим део текста, шта да радим. Ја исто мислим да је у већини случаејва горе наведених у тексту, код жене већ био низак осећај личне вредности, док неје реаговала на прве пројаве агресије. Но претпостављам да бивају и искусни манипулатори који могу и сасвим нормалног човека постепено психички уништавати. Код вас се осећа неко огорчење на жене :). Као да сте преживели трауме или у најмању руку квоцање?

   Свиђа ми се

 2. diplomiraniduduk

  Upravo zbog ovakvih tekstova i predrasuda, trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da je moja majka bila sadista. Celog je veka zvocala. Kada je umrla imao sam 58 godina. Za tih 58 godina NIKADA nije rekla da je nešto dobro. Ako nije mogla da nađe manu, zvocala bi zbog nečega što se desilo ranije.
  Na neki način je jedva čekala povod da izmlati i mene i brata – uvek obojicun iako je vrlo dobro znala da je (AKO JE!!) kriv samo jedan.
  Naravno, živeo sam pod opštim društvenim pritiskom „ona je majka“ i žrtva, kao što provejava i u ovom tekstu.
  Kada sam se oslobodio mnogih društvenih predrasuda shvatio sam da je bila sadista i sada uvek ukazujem na tu i druge društvene predrasude.
  Ako bi čitajući moje tekstove, samo jedna jedina osoba otvorila oči i sagledala koliko je društvenih predrasuda oko nas, i u nama, bio bih jako zadovoljan.

  Свиђа ми се

  1. Мург Аутор чланка

   Хвала вам што сте са нама поделили своје горко искуство. Један од проблема (последица) је и то што је о том тешко и причати, због осећања кривице – „осуђујем мајку“. Видели сте из текстова да су такве мајке обично и саме пострадале од својих мајки или очева, и ту се поставља питање колико су оне саме криве? Колико су могле исправити себе, прекинути штафету? Покушао сам да направим скајп групу у којој би се о таквим темама могло отвореније говорити и поделити једно са другим свој бол, али одазив је слаб. Мада знам да међу нама има много са сличним искуством. Моја мајка је још жива, управо посматрам и преиспитујем наше односе, осећам неку претерану везаност за мајку што уопште није добро. Решење је, како пишу књиге, покушати сагледати њихов животни пут и покушати схватити зашто су оне такве какве су, и донекле их оправдати, па чак и потпуно их оправдати. Поздрав.

   Свиђа ми се

 3. diplomiraniduduk

  „… колико су оне саме криве?“ – mislim da to nije naročito važno.
  Smatram mnogo važnijim razbijanje predrasude da majka, samim činom rađanja, bezuslovno i bezgranično voli svoju decu.
  Ta se predrasuda provlači vekovima. Postoji bezbroj priča o zlim maćehama koje su istovremeno „dobre“ prema svojoj deci. Čista glupost!
  Ako je zla prema pastorcima, zla je i prema sopstvenoj deci – možda samo na drugi način. Okolina joj zlo prema sopstvenoj deci prašta, a prema pastorcima zamera, iako je u pitanju isto zlo.
  Jednostavno: zla žena je zla žena – bilo da je decu rodila ili su joj pastorci! I zla je prema svima.
  Istovremeno iz života znamo da su DOBRE OSOBE uvek i dobre maćehe – često mnogo bolje od rođene majke.
  Naravno, predrasude se veoma teško razbijaju, pogotovo, ovako duboko ukorenjene.

  Znači, ne zalazeći u bilo čiju moguću krivicu i uzroke ponašanja, najpre samo treba utvrditi činjenično stanje.

  Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.