Један од разлога за неуспех јесте – гордиња

 

   Дилдаева Светлана – психолог

Данас ће рећ поћи о гордињи.

Постоји такво мишљење, да је човек неуспешан само из два разлога: прво, ако се бави не својим делом, а други разлог је – гордиња.

Гордиња је доста широк појам и у одређеном степену је присутна код сваког од нас, а пројављуеј се на различите начине. У мојој пракси та особина се код људи среће довољно често.

Одна из причин неуспеха - гордыня

ГОРДИЊА – осећање унутарњег превасходства над другим или насупрот принижавање себе самог.

претензије (пема другим и себи), љутња, гнев, злоба, критика (других и себе), мржња (према другим и себи), презрење и одбојност (пема другим и према себи), блуд, прељуба, љубомора, лицемерје, улагивање, лаж, обмана, завист, стомакоугађање, преједање, униније, туга, депресија, жалост, сумња и несигурност, страх, брига, беспокојство, освета, хвалисавост, злословије, зломислије, разочарење, досада, осуђивање (других и себе), раздражење, увређност, незадовољство (другима и собом).

Тренутно радим са девијком од 36 година, умница (паметница), лепотица, трудољубива, рекло би се, има све потребно за срећан и успешан живот на који она претендује. А амбиције! Постати таква да сви захтедну по њој се равнати. Покренути свој бизнис, направити каријеру, наћи мушкарца достојног ње, саздати породицу.
Но на жалост, претензије, критика, незадовољство с руководством, неблагодарност својим блиским који јој дају да ради код њих и зарађује, презрење мушкараца, жеља да све укруг преправи (зато што су сви несавршени и не одговарају њеним идеалима и представама).Те особине јој не дозвољавају да достигне жељено.

Они, које она хоће да поправи и које сматра за горе од себе, ће је увек вући к себи и доказивати јој своје право на постојање, како би она престала осећати своје превасходство, а они који су успешнији од ње ће се свагда користити њеним знањем, опитом, но никад јој неће дозволити да се приближи њима знајући и осећајући њено истинско мишљење о њима.
У њеном случају и веома велики унутарњи рад над собом, над својим личносним особинама (квалитетима), никакви бизнис тренинзи ту не могу помоћи.

Знам људе који се због сличног проблема у животу и нису реализовали у том степену и на такав начин како су били предодређени.
Сада су они љути на живот и сматрају га неправедним, они су љути на себе, на људе, изгледају старији него што су, мрзовољни су и недружељубиви. Није пријатно налазити се поред њих, они просто гуше људе у свом пространству, хоће се побећи што даље од њих.
Постоји проста и веома ефективна техника за рад с гордињом, а то је благодарност.

Ако се научите да у себи развијате то осећање, и то буде ваша свакодневна молитва, пред вама ће се отворити многа врата и многа срца.

Одступиће борба и притећи ће помоћ, одступиће претензије и доћи ће разумевање, исчезнуће осуђивање и појавиће се саосећање и састрадање.
И тада ће вам успех и благостање обезбедити сам живот. То је просто и доступно свима! Примењујте то у свом животу и Будите Срећни!
https://www.b17.ru/article/41854/


Прочитајте слично:

Шта је то срећа? – Мишљење психолога – психолог О.М. Красникова

Благодарност. «Дан за даном из сазависности» Мелоди Битти

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.