Време за гнев. «Дан за даном из сазависности»

Време за гнев. 18.07.

Melodi Bitti

«Дан за даном из сазависности»  Мелоди Битти

Реч иде о времену када се код Вас појављује гнев – да, управо гнев. Гнев може да буде веома снажна емоција које се плашимо. Исто тако он може да буде осећање које нас приводи к важним решењима, понекад к решењима које је тешко прихватити. Гнев може да нам указује на проблеме других људи, на наше проблеме и просто на проблеме ка којима треба да се обратимо. Ми одричемо свој гнев из више разлога. Најпре ми не пуштамо гнев у наше сазнање. Схватите – он никуда не нестаје. Он седи, сакривен унутра, очекујући, када ћемо да будемо спремни, када ћемо да довољно оснажимо и за нас буде безопасно са њим се срести и разабрати се.

Уместо тога, да отворено сретнемо гнев и да се сетимо шта су нам говорили о бризи о себи, ми осећамо бол, кривицу, осећамо се жртвама и у замци, не знајући како да се бринемо о себи. Ми можемо одуговлачити, одрицати, приносити извињења, сакривати главу у песак – до неког времена. Можемо кажњавати друге, сводити рачуне, пренемагати се и дивити се. Ми можемо постојано опраштати другом човеку за његово понашање које нам причињава бол. Ми се можемо бојати да ће други човек отићи од нас, ако ми пројавимо свој гнев, управњен на тог човека. Ми се можемо просто бојати свог гнева и његове силе. Ми можемо не знати да ми имамо право, чак и одговорност – пред собом – дозволити себи осећати гнев и учити се кроз свој гнев.

Господе, помози мојим стремљењима и подављеним гневним осећањима да изађу на површину. Дај ми смелости отворено срести свој гнев. Помози ми да схватим како треба да се бринем о себи, како да општим с људима који код мене изазивају гнев. Помози ми да престанем говорити себи да са мном нешто није у реду, док други од мене чине жртву, и ја због тога осећам гнев. Ја могу веровати да моја осећања сигнализирају о проблемима који требују моју пажњу.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.