Пет језика љубави

Блог: пут ка спасењу))))

Аутор: ассорти

Хтела сам да поделим с вама утиске о прочитаној књизи. Јуче сам прочитала књигу Гарија Чепмена «Пет језика љубави», прочитала сам је у једном даху и до сад размисљам о њој.

У њој се каже да постоји 5 језика љубави и сваки човек прихвата (и изражава) љубав на неком од тих језика.

Ево тих пет језика:

1.) Речи подршке, одобрења, искрена похвала. Тј.када човек чује такве речи, он се осећа вољеним, његов сасуд љубави се пуни. (Управо такав језик љубави је код мог мужа. Он цвета кад га ја хвалим, увек говори да је то за њега важно и уопште не подноси критику. Kаква сам била лудача кад сам га стално критиковала, понижавала и вређала. Kакву сам му само бол причињавала! Ни сама то нисам схватала. Мислила сам да све радим исправно, да ако му ја не кажем, па како ће онда он све то да схвати? Права лудача!)

2.) Други језик љубави је време. Тј. човеку је потребно да с њим проводе време, и при том удељујући пажњу само њему, нпр. шетајући, одмарајући се или бавећи се нечим заједно или, просто, разговарајући отворено, искрено. Тада се он осећа вољеним. (То је, највероватније, мој језик. Ја увек тежим да више времена проводим с њим, добро ми је кад сам поред њега, памтим такве тренутке као најсрећније. Али он све своје време посвећује послу, онда дође и седи за компјутером или телевизором, иде на пецање, сада му и алкохол, такођер, узима пуно времена. Ја то доживљавам као увреду. То ме погађа право у срце.)

3.)трећи језик љубави су поклони. Човек осећа истинску љубав када добија поклоне, ценећи то време и мисли док их је његов вољени одабирао. Мени је, наравно, пријатно да примам поклоне, али ипак, време проведено заједно, ценим више.

4.)четврти је помоћ. Људи цене помоћ коју им пружају, када им учине неко добро дело. Нпр. помоћ у кући, или било која друга помоћ. Људи цене када човек има «златне руке», и то кад је увек спреман да прискочи у помоћ. Цене бригу о њима. Мени је исто то пријатно, ценим бригу, можда је то мој други језик?

5.)пети – то је миловање, нежни додири, загрљај, уопште, контакт додиром. Човеку је просто, неопходно да га грле, љубе, или просто да спавају поред њега – па и секс између осталог. Тада се он осећа вољен. Чини ми да је такав језик, такођер, близак мом мужу. Понекад после свађе довољно је, просто, прићи му и загрлити га, да би се он опет осетио вољеним.

 

Ето то сам ја кратко описала,тамо су описани реални примери из породичних ситуација, и како се из њих може изаћи, просто поклањајући човеку љубав на том језику на ком је он прихвата (разуме).Ако је дајемо на другом језику,онда је он просто неће ценити, неће разумети, пошто то није његов језик, нпр. ако ја добро и укусно кувам, кућу одржавам чисту, пеглам кошуље мужу, он то не цени како би требало – не зато што је он-свиња, већ што то није његов језик, он га не разуме. Њему је потребна похвала и одобравање, а не чисте кошуље. Поред тога, он их и сам уме пеглати. Тако је и са мном – кад ме он хвали, ја се према томе односим чак с неким подозрењем, а није ли то нека превара, можда он с тим покушава да нешто добије? Савим је друго када ми пријатно проводимо време заједно, онда је ту све јасно и без речи! Исто је и са децом. Јуче сам упитала сина, што му се највише свиђа: када га хвалимо, поклањамо поклоне, укусно кувамо, грлимо и љубимо, или просто када проводимо време заједно нпр. играјући се. Он је искрено и не размисљајући рекао: «кад се заједно играмо». Његов језик љубави је такођер време, као и код мене. И кад он моли да се поиграмо с њим, то значи да њему није, просто, досадно, него му и љубави недостаје, и на такав начин је он тражи.

А за ћерку је важан додирни контакт, загрљаји и пољупци. Можда зато сто је она још сасвим мала и физичка близина мајке за њу означава љубав…

Ето како сам ја то разумела, надам се да ће ми то помоћи у усклађивању узајамног разумевања у мојој породици.

Превела Светлана Веселиновић

http://www.fgump.ru/blogs/razvod/pjat-jazykov-lyubvi.html

Читајте  књигу у pdf.  Пет језика љубави – Гери Чепман

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.